Antena Meniu Search
x

România se întreaptă spre Occident. 4 lucruri care se schimbă în businessul românesc

Businessul românesc se schimbă chiar în acest moment. Deși tradiția în businessul românesc este insuficientă pentru o dezvoltare economică solidă și constantă, tot mai multe companii par să îmbrățișeze modelele occidentale de business pentru a crește profitul și competitivitatea pe piață.

Businessul românesc se schimbă chiar în acest moment. 

Deși tradiția în businessul românesc este insuficientă pentru o dezvoltare economică solidă și constantă, tot mai multe companii par să îmbrățișeze modelele occidentale de business pentru a crește profitul și competitivitatea pe piață.

Pentru a supraviețui pe piață și pentru a obține avantaje constante și concrete față de concurență, companiile apelează la o serie de strategii care încep să‐și dovedească rapit utilitatea:

1. Eficientizează departamentul de resurse umane

Managerii de resurse umane au devenit din ce în ce mai influenți în marile companii din România. În Occident ei sunt priviți deja ca fiind mâna dreaptă a directorilor executivi, conform Harvard Business Review.

Ei sunt cei care care creează și pun în aplicare un plan eficient de atragere și de păstrare a celor mai buni angajați. Tot ei sunt cei care fac recrutarea, selecția și integrarea noilor membri în cadrul organizației. Nu în ultimul rând, specialiștii în resurse umane sunt cei care implementează planurile de instruire și de recompensare a angajaților companiilor pentru care lucrează, astfel încât motivația acestora să fie optimă.

Mai mult decât atât, tot mai multe companii, indiferent de dimensiunile lor, apelează la o serie de programe care automatizează acele activități de resurse umane care ocupau, în urmă cu mai mulți ani, zile întregi de muncă, așa cum este acest program de salarii, care are la bază un studiu solid al legislației și este un soft de calculat salariul, foarte ușor de utilizat. Un astfel de program facilitează calculele rapide de la brut la net și de la net la brut pentru venituri din salarii, inclusiv beneficii cu facilitate fiscală, mandat de director sau administrator, convenții civile, drepturi de autor și PFA.

2. Drepturile angajaților sunt respectate

Nu toate companiile respectă drepturile angajaților până în cele mai mici detalii, deși legislația prevede amenzi usturătoare pentru firmele care „omit” aspecte esențiale legate de munca depusă de către angajați. Spre exemplu, multe companii întocmesc fișa postului angajaților fără să țină cont de câteva reguli de bază. Acesta este și motivul pentru care pe internet a apărut un astfel de articol informative care explică, pas cu pas, ce trebuie să conțină o fișă a postului și ce ar trebui să verifice fiecare viitor angajat înainte de a semna un contract de muncă.

Cu toate acestea, drepturile angajaților, în special în marile companii, sunt tot mai respectate de către manageri, iar firmele mari care operează pe teritoriul României par să se alinieze tot mai mult normelor europene.

3. Din ce în ce mai mulți angajați lucrează de acasă

Închirierea unui sediu reprezintă unul dintre cele mai mari costuri ale unei companii. În plus, unele studii recente, citate de hbr.org, au arătat că acele companii care au permis munca de acasă a angajaților s‐au bucurat de o productivitate mai mare din partea acestora și au economisit foarte mulți bani.

Spre exemplu, mari companii din Occident, precum Mozilla, WordPress, MySQL sau Universal Mind și‐au trimis angajații acasă, oferindu‐le un maximum de flexibilitate cu privire la locul din care pot lucra.

Mai mult decât atât, piața de freelancing din România a crescut substanțial în ultimii ani. Spre exemplu, publicația Fortune a prezis că 50% din forța de muncă va fi formată din freelanceri până în 2020. Angajarea freelancerilor este foarte profitabilă pentru companiile aflate în plin avânt, deoarece le permite managerilor să reducă o serie de costuri și să apeleze la specialiști pentru proiecte specifice.

Tehnologia vine mereu în ajutorul managerilor pentru a rezolva problemele care pot apărea în acest sens. Munca de acasă este din ce în ce mai ușor de coordonat datorită diferitelor programe și aplicații pentru videoconferințe. Printr‐un singur apel video, un manager poate vorbi „față în față” cu angajații săi.

Mai mult decât atât, managerii pot organiza activitățile companiei cu ajutorul diferitelor platforme de „team management”, precum Basecamp sau Slack. Totodată, multe companii renunță să mai platească pentru spațiul în plus pe servere și apelează la servicii gratuite precum Google Drive. Acestea permit stocarea documentelor și schimbul de informații între membrii echipei.

4. Companiile își optimizează site‐urile

Cine nu există pe internet este sortit eșecului. Prima impresie pe care cei mai mulți clienți și‐o formează despre o companie se clădește rapid, în urma unei interacțiuni online.

Însă atenția utilizatorilor de internet este din ce în ce mai greu de captat, iar unele statistici citate de ironpaper.com arată că 50% dintre utilizatorii internetului renunță să acceseze o pagină dacă aceasta nu se încarcă în cel mult trei secunde.

În prezent, nicio companie din România nu își permite să ignore latura online a activității și optimizarea SEO a site‐ului său, iar rețelele de socializare s‐au dovedit a fi, de‐a lungul timpului, un element cheie înstrategiile de marketing.

Foto: shutterstock.com/goodluz

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » România se întreaptă spre Occident. 4 lucruri care se schimbă în businessul românesc