Antena Meniu Search
x

Roşiile româneşti de grădină, tot mai rare. Tomatele galbene, roz şi negre le-au luat locul în magazine

Roşiile româneşti de grădină se găsesc tot mai rar în pieţe. În schimb, au apărut cele galbene, roz şi negre. Sunt soiuri din import, crescute în solul nostru. Cu puţine chimicale şi gust românesc.

Vezi și

Roşiile româneşti de grădină se găsesc tot mai rar în pieţe. În schimb, au apărut cele galbene, roz şi negre. Sunt soiuri din import, crescute în solul nostru. Cu puţine chimicale şi gust românesc. De asta s-au convins şi clienţii, şi nutriţioniştii. Care le recomandă pentru aportul mare de antioxidanţi.

La o lună după roşiile tradiţionale, s-au copt şi cele multicolore. Tomatele galbene, roz şi negre se cultivă, în ultimii ani, şi în ţara noastră. Ce-i drept, cu seminţe de la străini.

GHEORGHE ANTONESCU, agricultor

Am văzut că lumea este curioasă să le încerce şi pe acestea şi, fiind foarte gustoase, cu timpul au fost necesităţi şi am cultivat în fiecare an.

Domnul Gheorghe Antonescu plantează roşii multicolore de cinci ani, în comuna Vidra, lângă Bucureşti. Aduce din Bulgaria seminţele de tomate roz şi galbene. Iar, pe cele negre, tocmai din Israel. Spune, însă, că solul şi îngrijirea pe timp de iarnă a plantelor fac diferenţa între o roşie delicioasă şi una... fără gust. 

GHEORGHE ANTONESCU, agricultor

Vedeţi, e ca un pepene galben. S-a invadat piaţa de roşii turceşti care sunt frumoase, dar când tai şi guşti din ea nu are gustul celor pe care le cultivăm noi.

În piaţă, familia Antonescu vinde roşiile multicolore cu 25 de lei kilogramul. Cu 15 lei mai mult decât cele tradiţionale. În hipermarket, roşiile colorate sunt, surprinzător, mai ieftine. Costă 17 lei kilogramul, dar sunt aduse din Olanda. 

Culoarea nu dictează doar preţul, ci şi beneficiile pentru sănătate. 

CRISTIAN MĂRGĂRIT, nutriţionist

Cele galbene, portocalii sau mov pot avea cantităţi mai mari din diferiţi antioxidanţi, deci e bine să avem o diversitate cât mai mare de culori.

Ar trebui, totuşi, să fim atenţi la marfa de import. Substanţele chimice folosite pe timpul transportului ar putea afecta, şi ele, calitatea legumelor. 

CRISTIAN MĂRGĂRIT, nutriţionist

Valoarea nutritivă a unei roşii care a fost transportată, care a fost culeasă devreme este mai mică decât a aceleia care a fost ruptă la coacere maximă şi apoi mâncată imediat.

Specialiştii ne recomandă, pe cât posibil, să mâncăm legume şi fructe de sezon din producţia locală. Ca să ştim dacă sunt autohtone sau nu, ar trebui să gustăm din ele înainte de a le cumpăra. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Roşiile româneşti de grădină, tot mai rare. Tomatele galbene, roz şi negre le-au luat locul în magazine