Antena Meniu Search
x

Video Cine este Kalush Orchestra, formaţia ucraineană care e mare favorită la câştigarea Eurovision 2022

Kalush Orchestra s-a calificat marţi în etapa finală a competiţiei Eurovision 2022, organizată la Torino, reuşind astfel să îşi consolideze poziţia de favoriţi.

de Redactia Observator

la 11.05.2022, 18:54

Membrii formaţiei Kalush Orchestra
Formaţia ucraineană, Kalush Orchestra, favorită în finala Eurovision din Turin - ProfiMedia

Formaţia de folk-rap Kalush Orchestra a tresăltat de fericire şi a fluturat steagul Ucrainei pe scenă la anunţarea calificării în finala competiţiei. Ucrainenii au interpretat piesa "Stefania" în etapa semifinalei. "Vă mulţumim că susţineţi Ucraina!", au fost cuvintele solistului trupei, Oleh Psiuk, după încheierea momentului muzical.

Kalush Orchestra - favoriţi în ochii publicului

Publicul italian i-a întâmpinat cu emoţie, iar prestaţia trupei din Ucraina a fost primită cu aplauze furtunoase şi chiar lacrimi. Sprijinul faţă de Kalush Orchestra a crescut din momentul invaziei Rusiei din luna februarie ca o expresie a solidarităţii din partea întregii lumi.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Solistul trupei a declarat că "victoria ar trimite un mesaj de suport pentru toţi oamenii aflaţi încă în Ucraina şi celor 12 milioane care şi-au părăsit deja ţara, din pricina războiului", într-un interviu cu BBC. "Este important pentru Ucraina în acest moment să obţină orice fel de victorie. Dacă vom câştiga, va fi o oportunitate de a arăta Ucraina şi locuitorii ei întregii lumi", a povestit Oleh Psiuk.

Cântecul interpretat, "Stefania", este un tribut adus mamei solistului, cu versuri emoţionante, precum "I will always walk to you by broken roads". Finala Eurovision va avea loc sâmbătă, pe data de 14 mai, la Turin. Din cauza invaziei Ucrainei, Rusiei i-a fost interzisă participarea din acest an în cadrul competiţiei.

Istoria trupei care reprezintă Ucraina

Kalush a fost înființată în 2019 și poartă numele orașului natal al lui Psiuk, Kalush, regiunea Ivano-Frankivsk . Primul videoclip muzical al trupei pentru piesa „Ne marynui” a fost lansat pe canalul oficial de YouTube pe 17 octombrie 2019.

După lansarea celui de-al doilea videoclip muzical „Ty honysh” în noiembrie 2019, Kalush a semnat un contract de înregistrare cu casa de discuri hip-hop americană Def Jam Recordings.

În 2021, Kalush a anunțat lansarea proiectului paralel Kalush Orchestra, care se concentrează pe hip hop cu motive populare și elemente din muzica tradițională ucraineană . Membrilor de bază ai lui Kalush li s-au alăturat multi-instrumentiștii Tymofii Muzychuk și Vitalii Duzhyk.

Pe 12 februarie 2022, Orchestra Kalush a concurat pentru dreptul de a reprezenta Ucraina la Eurovision Song Contest 2022 cu piesa „Stefania”. În finala selecției naționale Vidbir , au ocupat locul doi cu 14 puncte (șase din juriu și opt din public). Psiuk credea că, din cauza dificultăților tehnice care au apărut în timpul procesului de vot, Alina Pash a fost aleasă în mod greșit câștigătoare.

În ciuda situației pe locul doi, trupei i s-a oferit șansa de a reprezenta Ucraina după retragerea lui Pash din cauza controverselor legate de istoria ei de călătorie în Crimeea . Pe 22 februarie, Kalush Orchestra a acceptat propunerea televiziunii ucrainene. În aceeași zi, radiodifuzorul public ucrainean a publicat rezultatele oficiale ale votului Vidbir 2022, confirmând că Pash a fost corect ales drept câștigător, contrar susținărilor lui Psiuk. 

În timpul invaziei ruse a Ucrainei din 2022 , Vlad Kurochka (MC KylymMen) servește în Forțele de Apărare Teritorială din jurul capitalei Kiev . [18] Când grupul a părăsit țara pentru Eurovision Song Contest în aprilie a aceluiași an, un alt dansator l-a înlocuit pe Kurochka ca MC KylymMen, iar Oleksandr Slobodianyk (alias Sasha Tab) l-a înlocuit pe Dzhonni Dyvnyy ca solist

Eurovision 2022. Controverse privind ediţia din acest an

Ca în fiecare an, Concursul Muzical Eurovision nu a fost nici de această dată lipsit de controverse. Cea mai mare bătaie de cap a organizatorilor de la Torino fiind chiar scena concursului, care din motive tehnice nu le-a permis acestora să o poată folosi aşa cum şi-ar fi dorit. Un element al acesteia nu a putut fi funcţional, perturbând multe dintre prestaţiile din acest an, lucru care a stârnit revolta fanilor.

Rusia ar fi trebuit să cânte în această semifinală, însă, în urma invaziei militare din Ucraina, a fost exclusă din competiţie de organizatorul concursului, European Broadcast Union (EBU).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Entertainment » Cine este Kalush Orchestra, formaţia ucraineană care e mare favorită la câştigarea Eurovision 2022