Antena Meniu Search
x

Video "Între Revoluţii", în regia lui Vlad Petri, a câştigat premiul criticilor la Festivalul de la Berlin. Care este povestea lungmetrajului

Filmul realizat de Vlad Petri, "Între Revoluţii", a fost distins cu premiul Criticilor de Film la festivalul de la Berlin, unde a fost prezentat în premieră mondială, în secţiunea Forum. Juriul selecţiei oficiale, din care a făcut parte şi regizorul Radu Jude, a acordat marele premiu Ursul de Aur documentarului francez "Despre Adamant", de Nicolas Philibert. Iar premiul de interpretare i-a revenit Sofiei Otero, în vârstă de... opt ani. 

de Redactia Observator

la 26.02.2023, 08:59

Vezi și

"Între Revoluţii" foloseşte numai imagini de arhivă pentru a spune povestea a două prietene, foste studente în Bucureştiul anilor 70, românca Maria şi iraniana Zahra. Personajele sunt imaginare, dar inspirate de materiale din arhivele Securităţii. Între revoluţia din Iran, din 1979, şi cea română din 1989, cele două femei comunică doar prin scrisori al căror text este singurul comentariu al filmului. Inclusă în secţiunea Forum a Berlinalei, pelicula a obţinut premiul FIPRESCI acordat de reprezentanţii criticilor cinematografici. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

România a fost reprezentată la Berlinală şi prin regizorul Radu Jude, distins cu Ursul de Aur în 2021, care a făcut parte din juriul selecţiei oficiale, prezidat de actriţa Kristen Stewart. Acesta i-a acordat Ursul de Aur tot unui documentar, "Pe Adamant", realizat de francezul Nicolas Philibert. Filmul prezintă un centru pentru persoanele cu afecţiuni psihice, instalat pe un şlep ancorat pe Sena, la Paris.

Pe acelaşi subiect

Premiul pentru interpretare a ajuns la o actriţă de doar 8 ani

Marele premiu al juriului a revenit germanului Christian Petzold, iar Ursul de Argint pentru regie, unui alt francez, Philippe Garrel. Premiul de interpretare a răsplătit o actriţă neprofesionistă din Spania în vârstă de numai opt ani, Sofia Otero. Ea a impresionat atât juriul cât şi publicul în rolul complex al unui băieţel care se consideră fetiţă, din filmul "20 de mii de specii de albine". 

Sofia Otero: Mulţumesc juriului pentru acest premiu... încă nu-mi vine să cred!   

Actuala ediţie a Berlinalei a fost prima revenită la normalitate după restricţiile din timpul pandemiei. Între participanţi s-au aflat Sean Penn, care a prezentat un film realizat de el în Ucraina cuprinsă de război, şi Cate Blanchett şi Steven Spielberg, distinşi cu premii speciale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Entertainment » "Între Revoluţii", în regia lui Vlad Petri, a câştigat premiul criticilor la Festivalul de la Berlin. Care este povestea lungmetrajului