Antena Meniu Search
x

138 de la naşterea lui Brâncuşi! Poveştile de dragoste din spatele geniului

Când spui Constantin Brâncuşi, spui cultură, artă, România, Modernism, elegantă şi, nu în ultimul rând, sculptură! Puţini ştiu, însă, de poveştile de dragoste ale unuia dintre cei mai importanţi sculptori ai secolului al XX-lea

de Diana Juncu

la 19.02.2014, 09:24

Mereu a fost înconjurat de femei bogate şi faimoase. Una dintre cele mai vehiculate relaţii ale sculptorului a fost cea cu Maria Tănase.

O iubire ca "O Pasăre Măiastră"!

Totul ar fi început în 1938, în Paris. S-au îndrăgostit nebuneşte, încă din prima clipă. Ea abia se afirma in lumea muzicii, el era un sculptor de renume internațional. Maria Tănase avea, pe atunci, 25 de ani, iar el 62. "Când te ascult cum le zici, Mărie, aș fi în stare să dăltuiesc pentru fiecare cântec de-al nostru o Pasăre Măiastră! Auzi tu, fată, mă înțelegi? Vezi, tu, Mărie! Am colindat toată lumea, mă cunoaște tot pământul prin ce m-am priceput să fac, dar când aud cântecele noastre, mă apucă un dor de țară, de oltenii tăi și-ai mei, de apă tânguitoare a Jiului, de satul meu… Auzi? Mă-nțelegi?".

Maria îi răspundea prin versuri, iar de aici au pornit şi primele certuri! Sculptorul este foarte posesiv şi dorea ca artista să renunţe la cântatul prin restaurante! Voia ca vocea să i se audă în recitaluri de opere, lucru de neînţeles pentru ea. "Nu-i o cântăreață, bă, ci o bocitoare! Locul ei predestinat se află la înmormântări, iar nu la ospețe. Să încerce să cânte la Opera cea Mare din Paris sau la Opera din București", spunea Brâncuși.Succesul răsunător al Mariei Tănase a venit odată cu ironiile din presă, fapt ce a dus, în anul 1938 la terminarea unei poveşti de dragoste unice.

"Era un om cu mult inaintea timpurilor sale, ceea ce probabil îl făcea irezistibil!"

Brâncuşi avea o adoraţie pentru femei. Multe reprezentate ale sexului feminin apar filmate în atelierul său stând sau dansând printre sculpturile lui.

"Avea o adoraţie pentru femeia ca fiinţe şi pentru femei mamă. A avut câteva iubiri care el ar fi vrut să rămână secrete. O tânără elveţiancă cu care chiar dorea să se căsătorească. Era foarte tanără şi el avea 50 de ani, părinţii fetei au stat să se mai gândească. Brâncuşi nu era doar un mare sculptor, dar şi un om cu mult inaintea timpurilor sale ceea ce probabil îl făcea irezistibil. Juca golf, era pasionat de fotografie, îl fascina zborul. Şi-a cumpărat telefon, dar şi un aspirator. Cânta muzica populară, dar îi plăcea să asculte jazz. Se pare că a fost unul dintre primii disk-jokey din lume" povesteşte Doina Lemny, cercetător la Centrul Pompidou, dar şi autoare a numeroase studii şi a monografiei Brâncuşi.

"Jumătate zeu, jumătate ţăran"

O altă iubire a sculptorului a fost Peggy Guggenheim, "Amanta Modernismului", o americancă foarte bogată, pe vremea aceea o vedetă a lumii monedene şi artistice. Colecţiona arta de tot felul şi spunea despre Brâncuşi că era jumătate ţăran şi jumătate zeu: "un amestec de ţăran viclean şi Dumnezeu adevărat”. În casa sa de la Veneţia apare între o sculptură a lui Brâncuşi şi un tablou al lui Picasso. Relaţia lor a durat aproape un an, pentru că Peggy a fost nevoită să părăsească Parisul, la finalul anului 1940.

"Cea mai puţin cunoscută femeie, dar şi cea mai importantă femeie din viaţa lui: pianista Vera Moore"

Să nu uităm de Vera Moore, cea despre care se spune că ar fi mama singurului copil al celui care a fost Constantin Brâncuşi. “Cea mai puţin cunoscută, dar cea mai importantă femeie din viaţa lui Brâncuşi a fost pianista Vera Moore, pe care a cunoscut-o în 1930 la un concert de-al ei. În arhiva lui Brâncuşi sunt aproape 40 de scrisori ce relevă relaţia pasională cu Vera", scrie Siena Miller.

În 1934, Vera Moore i-a spui lui Brâncuşi că este însărcinată, însă sculptorul nu a vrut să îşi recunosca băiatul. Cei doi nu au făcut niciun demers după moartea lui Brâncuşi să-şi însuşească operele. Brâncuşi a dorit întotdeauna libertate, nu şi-a dorit copii, aşa că a dat-o afară pe Vera, aceasta refugiindu-se în Londra. Acum, John, are 80 de ani, a fost fotograf în tinereţe şi locuieşte în Paris.

Astăzi, la 138 de la naşterea marelui artist care a a reinventat sculptura, nouă nu ne rămâne decât să îi înţelegem şi să îi apreciem opera şi valoarea....

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Evenimente » 138 de la naşterea lui Brâncuşi! Poveştile de dragoste din spatele geniului