Antena Meniu Search
x

177 de ani de la naşterea lui Creangă! Lucruri neştiute despre scriitor

Celebrul povestitor de la Humuleşti a avut o viaţă plină de încercări, iar dincolo de "Amintirile din copilărie" sunt lucruri pe care sigur nu le ştiaţi despre Creangă

de Diana Juncu

la 01.03.2014, 10:24

Nimeni nu l-a întrecut în povestit, dovadă a faptului că rămâne unul dintre marii clasici ai literaturii romane! Ştiaţi însă că Ion Creanga a făcut negoţ de tutun pentru a se întreţine?

Făcând parte dintr-o familie numeroasă, Creagă a fost nevoit să aibă grijă fraţilor mai mici, iar evlavia şi educaţia primită de acasă avea să îl ajute, însă nu pentru mult timp. Odată ajuns în Iaşi, scriitorul se hotărăşte să se căsătorească într-un mod inedit pentru anul 1859. "Dacă ar fi să-i dăm crezare lui Grigore Alexandrescu, Ion întâlni pe o stradă din oraş pe preotul Ivanciu, prieten de multă vreme; acesta, întrebându-l de ce nu se însoară, el îi răspunse că din lipsă de bani; popa îi puse atunci în palmă un pitac de zece parale; Creangă băgă banul în buzunar şi se declară gata de însurătoare; fără întârziere preotul îl duse în peţit, după ce au golit o sticlă cu vin la un han vecin”, scrie Jean Boutiere în lucrarea „Viaţa şi Opera lui Ion Creangă”.

În acelaşi an, a luat-o de soţie pe tânăra Ileana Grigoriu, în vârstă de doar 15 ani, fiica unui econom al bisericii Patruzeci de Mucenici din Iaşi. Din această căsătorie a rezultat singurul copil al marelui scriitor: Constantin, născut în 1860.

Sărăcia lucie în care trăiau cei trei a făcut-o pe Ileana să îl părăsească pe Creangă, lăsându-l cu fiul lor, acesta fiind şi motivul pentru care humulesteanul a fost exclus, după 12 ani, definitiv din viaţa clericală.

Din acest motiv, se apucă să predea limba germană la un liceu din Iaşi, dar şi să facă negoţ cu tutun pentru a-şi întreţine băiatul, căruia îi angajează o guvernantă nemţoaică. "În zadar ceru Creangă ministrului un nou post. Lipsit de mijloace de existenţă, dând dovadă de o mare energie după cele două lovituri grele ce tocmai îl loviseră, începu să facă negoţ, închiriind un debit de tutun în strada Primăriei, nu departe de Mitropolie", mai scrie Boutiere.

Divorţează de Ileana oficial, se mută în Bojdeuca din Ţicău, iar în 1874 Creangă hotărăşte să se lase de negoţul cu tutun. Titu Maiorescu devenise ministrul Instrucţiunii Publice şi printr-un decret l-a numit cu titlu provizoriu institutor la clasele 1 şi 2 la şcoala primară din Păcurari.

Bojdeuca din Ţicău a fost cumpărată de scriitor, pe numele Tincăi, femeia care i-a fost alături şi a avut grijă de el aproape 20 de ani.

Bolnav de epilepise, Ion Creangă a murit pe 31 decembrie 1889, la vârsta de 53 de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » 177 de ani de la naşterea lui Creangă! Lucruri neştiute despre scriitor