Antena Meniu Search
x

Video Alegeri locale cu miză politică în R. Moldova. Candidaţii excluşi de pe buletinul de vot în ultima zi a campaniei electorale

Alegeri locale cu mize geopolitice. Cetăţenii din Republica Moldova şi-au ales primarii şi consilierii locali. În jur de 40 la sută din cetăţenii cu drept de vot s-au prezentat la urne. 

de Redactia Observator

la 06.11.2023, 10:27

Vezi și

În cursa politică s-au înscris, iniţial, 36 de partide politice. În ultima zi a campaniei electorale, Comisia pentru Situații Excepționale a decis să-i excludă de pe buletinul de vot pe candidații partidului Șansă, fondat de oligarhul prorus Ilan Șor.

Actualul primar al Chişinăului, Ion Ceban, reprezentantul partidului Mişcarea Alternativa Naţională, a obţinut cele mai multe voturi în urma rezultatelor de la 216 de secţii de votare, din totalul de 305.

Ion Ceban îşi revendică victoria în alegerile locale de la Chişinău

Potrivit rezultatelor preliminare, Ion Ceban - primarul ales şi în scrutinul anterior, din 2019, când a candidat din partea socialiştilor - a obţinut 50,58% la sută din sufragii (132 245 voturi), în timp ce Lilian Carp, candidatul PAS - partidul de guvernământ - a obţinut 28,27% din voturi (73 930 voturi).

Pe acelaşi subiect

Şi în Consiliul Municipal Chişinău, cele mai multe locuri le vor avea consilierii din echipa lui Ion Ceban. Pentru MAN au votat 33,10% din alegători. Pe locul doi este PAS cu 32,88%, urmează PSRM – cu 9,64% şi PCRM – cu 4,46%.

Edilul în funcţie Ion Ceban, care şi-a suspendat activitatea pe durata campaniei electroale, şi-a revendicat victoria din primul tur al alegerilor, acuzând că partidul de guvernământ PAS că a încercat să fraudeze scrutinul.

„Conform datelor preliminare – MAN a câştigat în Chişinău. Aduc sincere mulţumiri tuturor locuitorilor, în numele meu şi al echipei. Au fost manipulări, trişări şi multe încercări de a frauda alegerile, în folosul partidului de la guvernare. A fost cel mai lung proces de numărare al voturilor, din toate scrutinele din ultimii ani. După calculele noastre, minim 51% din voturile exprimate în municipiu, trebuiau să fie pentru Primarul General şi 34 la sută – pentru MAN în CMC. Vom publica toate procesele verbale. Muncim şi la această oră şi mulţumesc reprezentanţilor MAN, prezenţi la secţiile de votare, care au monitorizat procesul electoral şi cel de numărare al voturilor”, a declarat Ion Ceban luni dimineaţa.

Prezenţa la vot a fost de 41,4%

Toate secţiile de votare s-au închis la ora 21.00. În 8 din cele 898 de localităţi din ţară s-a înregistrat o prezenţă la urne de sub 25%, astfel alegerile vor fi repetate. Conform prevederilor Codului electoral, alegerile pot fi considerate valabile dacă la ele au participat cel puţin 1/4 din numărul de persoane înscrise în listele electorale. Iar în cazul în care în anumite circumscripţii sau secţii de votare alegerile sunt declarate nevalabile, Comisia Electorală Centrală dispune organizarea, în termen de 2 săptămâni, a votării repetate în baza aceloraşi date din listele electorale, cu aceleaşi candidaturi şi aceleaşi consilii şi birouri electorale.

La Chişinău, conform datelor CEC, primarul suspendat Ion Ceban, care candidează pentru încă un mandat din partea partidului pe care-l conduce – Mişcarea Alternativă Naţională (MAN), are 50.65 la sută (131.348) după prelucrarea a 302 procese verbale din totalul de 305. Candidatul partidului de guvernământ Acţiune şi Solidaritate (PAS), Lilian Carp, are 28.20 la sută (73.126).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Alegeri locale cu miză politică în R. Moldova. Candidaţii excluşi de pe buletinul de vot în ultima zi a campaniei electorale