Alegeri în R. Moldova. Peste 50% din cetățenii cu drept de vot s-au prezentat la urne pentru alegerea primarilor şi consilierilor locali
Alegeri locale în Republica Moldova. Cetăţenii din Republica Moldova îşi aleg primarii şi consilierii locali. Peste 50% din cetățenii cu drept de vot s-au prezentat deja la urne, duminică seara. În cursa politică s-au înscris, iniţial, 36 de partide politice. În ultima zi a campaniei electorale, Comisia pentru Situații Excepționale a decis să-i excludă de pe buletinul de vot pe candidații partidului "Șansă", fondat de oligarhul prorus Ilan Șor.
Cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova s-au prezentat, duminică, la urne, pentru a alege, pentru un mandat de patru ani, primarii şi consilierii locali. Alegerile au fost organizate pe teritoriul întregii Republici Moldova, cu excepţia localităţilor din stânga Nistrului, care formează aşa-zisa republică separatistă Transnistria.
Alegeri locale cu miză geopolitică în Republica Moldova
Electoratul va trebui să desemneze, prin vot, cei 898 de primari, inclusiv din municipiul Chişinău, precum şi cei 11.058 de consilieri locali, din raioane, municipii, oraşe, comune şi sate. Pe liste sunt candidaţi din partea a 35 de partide politice dar şi independenţi. Pentru cele 898 de primării din ţară au fost depuse peste 3.200 de candidaturi, dintre care 27 pentru Primăria municipiului Chişinău şi 15 în municipiul Bălţi, relatează Agerpres.
Peste 38% dintre alegătorii din Republica Moldova s-au prezentat, duminică, până la ora 18.00, la scrutinul pentru alegerea primarilor şi consilierilor locali, arată datele centralizate de Comisia Electorale Centrale (CEC).
- Alegeri locale cu miză geopolitică în R. Moldova. Cine are şanse la Chişinău. Maia Sandu: "Forţele ruse vor...
- Alegeri în Republica Moldova. Număr record de candidaţi pentru Primăria municipiului Chişinău
- Alegeri în R. Moldova. Au fost anulate toate candidaturile depuse de partidul pro-rus controlat de un grup criminal
Potrivit acestora, din totalul celor 2.760.930 de alegători înscrişi în listele electorale, şi-au exprimat dreptul de vot 1.060.474 alegători, ceea ce reprezintă 38,29%.
Preşedintele Senatului şi liderul PNL, Nicolae Ciucă, afirmă că este important ca votarea aleşilor locali din Republica Moldova să fie ghidată de principiile europene şi de valorile unui stat de drept. El le-a urat succes candidaţilor care îşi propun să ţină Republica Moldova pe calea sa spre dezvoltare şi modernizare şi a punctat că România le va fi mereu alături.
Premierul Recean: Îmi doresc o accelerare a construcţiei Europei aici, la noi acasă
Premierul Republica Moldova, Dorin Recean, speră ca viitorii primari aleşi în urma alegerilor locale de duminică să accelereze construcţia Europei în Moldova.
El a dat asigurări, la ieşirea de la urne, că autorităţile statului vor lua toate măsurile pentru ca alegerile pentru funcţiile de primar şi consilier local să se desfăşoare corect şi ca votul să fie liber.
Două localităţi din Republica Moldova au rămas fără candidat la funcţia de primar, după ce Partidul "Şansă" a fost exclus din alegerile locale de duminică, a anunţat preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman. Potrivit sursei citate, cele două localităţi din Găgăuzia aveau înregistrat un singur candidat, iar acesta a fost exclus din alegeri în baza unei decizii adoptate, vineri, de Comisia pentru Situaţii Excepţionale. Oficialul CEC a precizat, de asemenea, că, pe fondul excluderii Partidului "Şansă", în alte 45 de localităţi alegătorii vor găsi în buletinele de vot doar un singur candidat la funcţia de primar.
Preşedintele Maia Sandu, la vot
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, duminică, la ieşirea de la vot, că "nimeni nu este mai presus de lege", "nici chiar cei care au miliarde de lei de origine rusă", referindu-se la Partidul "Şansa", care a fost eliminat, vineri, din alegerile locale, ca urmare a faptului că a fost asimilat cu o grupare de criminalitate organizată. Liderul de la Chişinău a subliniat că toţi "cei care folosesc bani nedeclaraţi şi mai ales bani de provenienţă din afara ţării pentru a finanţa aceste activităţi nu corespund standardelor democratice", explicând astfel decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale de a anula candidaturile Partidului "Şansa".
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a subliniat, duminică, după ce a votat în alegerile locale, că "votul înseamnă puterea poporului" şi a cerut electoratului să participe la scrutinul pentru alegerea primarilor şi consilierilor locali. Liderul de la Chişinău şi-a manifestat susţinerea, prin vot, pentru "oamenii care vor pune umărul la proiectul de integrare europeană al Republicii Moldova".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰