Antena Meniu Search
x
LIVE

Alertă de gripă aviară la Codlea. Peste 100.000 de păsări sacrificate, la ferma celui mai mare producător de carne de curcan din România

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat, vineri, prezența virusului gripei aviare H5N1 în probele prelevate de la o fermă de curcani, cu un efectiv de 65.626 de capete, din Codlea, județul Brașov. Încă un focar de gripă aviară a fost confirmat pe platforma zootehnică din Codlea, sâmbătă. Este vorba despre o fermă cu peste 44.000 de curcani, care aparţine aceluiaşi agent economic.

De Redactia Observator la 28.01.2023, 13:14
Alertă de gripă aviară la Codlea
Alertă de gripă aviară la Codlea - Profimedia

ANSVSA anunţă, sâmbătă, că a fost confirmat un focar secundar de gripă aviară cu subtipul H5N1 la o altă fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F1, de pe platforma zootehnică Codlea, aflată în imediata proximitate a fermei unde a fost diagnosticat focarul primar. De asemenea, la o fermă cu 113.000 de păsări este suspiciune de gripă, relatează News.ro

”Din datele preliminare ale anchetei epidemiologice a rezultat că între cele două ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând aceleaşi mijloace de transport pentru furaje şi aceleaşi mijloace de transport pentru colectarea cadavrelor”, a transmis, sâmbătă, ANSVSA.

Aproape 50000 de curcani, infectați cu gripă aviară

Sursa citată a precizat că ferma aparţine aceluiaşi agent economic şi are un efectiv de 44.477 de curcani.

Pe acelaşi subiect

În cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) s-a aprobat planul de măsuri pentru fermele afectate de pe platforma zootehnică, care se aplică în focarul de boală şi în zonele de protecţie şi supraveghere, în conformitate cu legislaţia specifică, europeană şi naţională”, a mai transmis ANSVSA.

Potrivit instituţiei, în zonele de protecţie şi supraveghere, stabilite în urma declarării focarelor, sunt menţinute măsurile de restricţie severe privind circulaţia persoanelor, animalelor şi a mijloacelor de transport pentru toate fermele.

Nicio pasăre de curte şi niciun mamifer domestic nu trebuie să intre sau să iasă din exploataţiile din zonele de restricţie, fără autorizarea autorităţii competente”, a mai transmis ANSVSA.

Suspiciune la o fermă cu 113.000 de păsări

Instituţia a precizat că, sâmbătă, a apărut o nouă suspiciune de prezenţă a virusului gripei aviare la o altă fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F5, care aparţine aceluiaşi agent economic, cu un efectiv de 113.407 de păsări, unde au fost înregistrate mortalităţi peste limita tehnologică.

Inspectorii sanitari veterinari au prelevat probe, care vor fi transmise la Institutul de Diagnotic şi Sănătate Animală, pentru confirmarea diagnosticului de gripă aviară”, a mai precizat ANSVSA.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Alertă de gripă aviară la Codlea. Peste 100.000 de păsări sacrificate, la ferma celui mai mare producător de carne de curcan din România