Antena Meniu Search
x

Video "Simt că mi se desprind oasele de aici, din cap". Motivul pentru care tusea nu ne dă pace, după valul virozelor

Din viroză în gripă şi din gripă în COVID. Starea de rău şi tusea durează mai mult decât în alţi ani dacă ai ghinon să răceşti. Ce am simţit mulţi pe pielea noastră au constatat, ştiinţific, şi mai mulţi cercetători din Marea Britanie. Au studiat valul de viroze şi au tras concluzia că ajungem la episoade prelungite de boală pentru că ne infectăm cu mai multe virusuri unul după altul. 

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 23.01.2023, 21:57

Vezi și

Sezonul de viroze şi cel de gripă au început mai devreme şi s-au suprapus, explică medicii. Cum nu am scăpat nici de COVID-19, este posibil să contactăm virusul fiecărei boli, pe rând, la intervale foarte apropiate de timp. Michaela Jugravu a mers la control pentru că are această bănuială. Tusea o chinuie de o lună şi jumătate. 

Urmările virozelor respiratorii

"M-a mai lăsat, iar m-a luat, am trecut de la tuse uscată la tuse productivă, iar uscată iar productivă. Foarte tare mă deranjează. Simt o durere apăsătoare, simt că mi se desprind oasele de aici şi din cap. Prind câteva ore de somn, după care dimineaţă iar începe tusea", spune Michaela Jugravu, pacientă.

Cei mai expuşi virusurilor sunt persoanele în vârstă şi copiii. "A luat o viroză. Acum, după cinci zile la grădiniţă, iar. Aşteptăm diagnosticul, trei zile cu febră, dureri de cap. Aşteptăm rezultatul la COVID acum", mărturiseşte Ana, mamă.    

Pe acelaşi subiect

Pacienţii, chinuiţi de tuse

Medicii consultă tot mai des pacienţi cu infecţii respiratorii repetate, care se plâng că nu mai scapă de tuse. "Prezintă o simptomatologie asemănătoare cu prima infecţie cam la o săptămână, două. Poate să fie fix în timpul primei infecţii sau poate să fie imediat după. De la tusea aia reziduală, seacă, care a rămas de la prima infecţie, acum ne regăsim în situaţia în care tusea să fie o tuse prelungită, în cadrul noii infecţii şi automat putem să stăm cu tusea respectivă şi până la o lună jumătate, două luni", a explicat Gabriel Nistor, infecţionist. 

Viroza poate fi provocată de aproape 200 de virusuri - afectează gâtul și nasul. Gripa sezonieră este adusă de două virusuri și afectează nasul, gâtul și plămânii, iar infecția COVID-19 este dată de virusul SARS-CoV-2. Cea mai simplă metodă de diferențiere a infecțiilor respiratorii este testarea, fie antigripală, fie COVID-19. Indiciul care ne trimite obligatoriu la medic este clar. 

"O tuse care trenează mai multe săptămâni, dincolo de zece zile, care-şi schimbă caracterul, care devine obositoare sau care trezeşte pacientul noaptea sau care se intensifică seara, sunt simptome care trebuie să atragă atenţia. Mucoasa respiratorie, ca să fie complet vindecată după o infecţie virală, are nevoie de patru săptămâni, chiar cinci", atrage atenţia Beatrice Mahler, pneumolog.  

"Aproape 200 de bolnavi ajung în fiecare zi la Institutul Marius Nasta. 60% dintre ei vin la spital tocmai pentru că suferă complicaţii după o infecţie cu un virus respirator", spune Andreea Petrescu, reporter Observator.

Alimente bune pentru imunitate

Contaminările repetate sunt consecinţa imunităţii care a slăbit în timpul pandemiei de coronavirus, spun autorii britanici ai unui studiu de profil. Ghimbirul, merele, citricele, rodia şi sfecla roşie ajută organismul să reziste virusurilor, adaugă ei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » "Simt că mi se desprind oasele de aici, din cap". Motivul pentru care tusea nu ne dă pace, după valul virozelor