Antena Meniu Search
x

Video "Am avut un sentiment de spaimă, dar m-am transformat într-un binefăcător". Prima reacţie a moaşei care a ajutat o femeie din Botoşani să nască acasă, printre nămeţi

Pentru prima dată in istorie, am avut cod roşu de viscol şi ninsori în luna aprilie. Zeci de drumuri naţionale şi judeţene au fost închise, la fel şi toate şcolile din Iaşi, Botoşani şi Neamţ. O femeie a născut acasă, asistată prin telefon de un asistent medical pentru că ambulanţa nu putea ajunge. Două vecine au devenit moaşe de ocazie. Până la ora 12 Moldova se află sub cod galben de viscol.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 07.04.2023, 08:02

Vezi și

E o primăvară de pomină în nordul ţării. Codul roşu a paralizat drumurile principale din patru judeţe şi troienele au blocat sute de oameni în maşini sau în propriile gospodării. Sunt imagini dramatice cu misiuni de salvare nemaiîntâlnite în luna aprilie. În miez de noapte, salvatorii au intervenit pentru recuperarea unui bolnav din comuna Oţeleni şi transportarea acestuia în siguranţă la spitalul din municipiul Iaşi.

Mama şi copilul au ajuns în cele din urmă la spital

Iar o gravidă dintr-un sat din Botoşani a născut acasă, asistată de două vecine care au devenit moaşe de ocazie, ajutate prin video call de salvatori. "Copilul este ok, el mişcă, este foarte bine! Mi-a dat toate indicaţiile, într-adevăr, ce să fac. Eu am făcut şi spre fericirea noastră a venit pe lume nepoţica noastră, sănătoasă. Mămica e sănătoasă, la fel. La inceput m-a încercat un sentiment de spaimă, dar văzând că, copilul este sănătos m-a transformat într-un binefăcător", a declarat moaşa copilului.

Mama şi copilul au ajuns în cele din urmă la spital. Ninsorile abundente au prins ca într-o capcană zeci de maşini. La multe dintre ele, salvatorii au putut ajunge doar cu şenilatele. Pe drumul care leagă Botoşaniul de Suceava, mai bine de 100 de maşini au înţepenit în nămeţi. O familie care se întorcea din Italia a rămas blocată la câţiva kilometri de casă. Răbufnirea iernii s-a simţit puternic şi în Iaşi. La ieşirea din comuna Grajduri, pe drumul care duce spre Vaslui, mai multe tiruri şi maşini au stat zeci de ore neclintite.

Ne putem da seama cat de mare a fost stratul de zapada pe carosabil aici uitandu-ne la ce a ramas in urma utilajelor de deszapezire. s-au format munti de nameti mai mari de 4 metri. La câţiva kilometri distanţă, în Bârnova, stratul de zăpadă măsoară peste jumătate de metru, cel mai mare din ţară şi un record pentru luna aprilie. Poliţiştii rutieri din Bacău au venit în sprijinul şoferilor rămaşi blocaţi pe DN 2-E 85, cu sandwich-uri, ceai cald şi cafea.

Alte scene incredibile din filmul iernii de aprilie s-au petrecut la Suceava. Un copac s-a prăbuşit sub povara zăpezii peste maşinile din parcare. Iar la Iaşi acoperişul unei tipografii s-a surpat din cauza nămeţilor uriaşi. Oamenii s-au trezit prizonieri în Regatul Zăpezii. Fenomenele meteo extreme nu se dau bătute curând. Şi în acest moment este în vigoare un cod galben de vreme rea, valabil până la ora 12:00.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » "Am avut un sentiment de spaimă, dar m-am transformat într-un binefăcător". Prima reacţie a moaşei care a ajutat o femeie din Botoşani să nască acasă, printre nămeţi