Antena Meniu Search
x

Cum vor stabili poliţiștii amezile dacă ne prind fără mască. "Am greşit, nu mai fac, e pentru prima oară"

Începând de azi, odată cu intrarea în vigoare a Legii 55/2020 pentru instituirea stării de alertă, pot fi aplicate amenzile stabilite în Parlament. Actul normativ prevede posibilitatea de a plăti jumătate din valoarea amenzii aplicate de poliţist, în termen de 15 zile.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 18.05.2020, 14:17

Cum vor stabili poliţiștii amezile dacă ne prind fără mască - Profimedia / imaginie ilustratuvă
  • Agenții vor aplica minimul sau maximul sancţiunii în funcţie de comportamentul cetățenilor.
  • Coarnă: Poliţistul poate să aplice şi avertisment.

Astfel, dacă o persoană nu poartă mască în metrou sau autobuz, în magazine şi alte spaţii închise, ea poate fi sancţionată cu amenzi cuprinse între 500 şi 2.500 de lei, cu posibilitatea de a plăti jumătate din valoarea amenzii aplicate de poliţist (nu jumătate din minimul legal) în termen de 15 zile de la comunicare.

Liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, Dumitru Coarnă, a explicat cum vor decide agenții limita amenzii, pentru cei care nu poartă mască de protecție.

Coarnă a declarat că oamenii legii vor aprecia dacă aplică minimul sau maximul sancţiunii în funcţie de comportamentul cetățenilor.

„El ce face ca să stabilească? Se uită la contravenient: e în vârstă, nu are antecedente, a avut un comportament corect, recunoaşte fapta. Când discut cu el aceste lucruri şi analizez, de ce să-i dau omului 2.500 lei, îi dau minimul, 500 lei”, a declarat, pentru Mediafax, Dumitru Coarnă.

Polițistul poate să aplice și avertisment

Dacă facem scandal, nu recunoaştem că am greşit, nu ne legitimăm - înseamnă circumstanţe agravante şi putem fi amendați cu 2.500 lei, adică maximul prevăzut de lege.

„Dacă omul vine şi spune: „Am greşit, nu mai fac, e pentru prima oară” înseamnă circumstanţe atenunate şi poliţistul poate să-mi aplice chiar avertisment. Atenţie mare, poliţistul poate să aplice şi avertisment conform OG 2/2001”, a mai explicat Coarnă.

Trebuie menţionat că în 15 zile de la comunicarea procesului verbal corespunzător se poate plăti jumătate din amendă.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Cum vor stabili poliţiștii amezile dacă ne prind fără mască. "Am greşit, nu mai fac, e pentru prima oară"