Antena Meniu Search
x

Salutare Naţiune, portretul rebelului care a schimbat definitiv radioul din România: Andrei Gheorghe

"Salutare, naţiune". Două cuvinte, rostite de vocea inconfundabilă a lui Andrei Gheorghe vor rămâne în amintirea a milioane de români.

Vezi și

"Salutare, naţiune". Două cuvinte, rostite de vocea inconfundabilă a lui Andrei Gheorghe vor rămâne în amintirea a milioane de români. Un ziarist cu un destin neobişnuit. Născut în Rusia, şi-a petrecut copilăria la malul Mării Negre şi a câştigat primii bani, mai întâi, din meseria de profesor. Deşi marea lui iubire a fost întotdeauna radioul, cariera lui l-a purtat prin televiziune, film şi politică, dar şi prin multe scandaluri şi probleme cu legea. 

- Am auzit ca tu ai schimbat mult radioul romanesc. Ce ai facut mai exact?

- Am scos limba cand nu era voie. Am facut tot ce nu era voie. Tot ce era interzis. 

Iar pentru asta, generaţii întregi l-au iubit. A fost vocea lor. Nu se sfia să spună deschis ceea ce alţii doar gândeau. 

Pe acelaşi subiect

Andrei Gheorghe s-a născut în Rusia, în oraşul Lipeţk, unde şi-a petrecut şi primii şase ani din viaţă. Familia lui s-a mutat la Constanţa, acolo unde tânărul rebel al undelor FM intra prima oară într-un radio. 

Viu, acid, cinic, inteligent şi din ce în ce mai popular, odată cu mutarea în Capitală. Inspirat de un celebru serial al vremii, a creat Midnight Killer. Vârful de popularitate l-a atins însă câţiva mai târziu, cu emisiunea 13-14 cu Andrei Gheorghe. 

Andrei Gheorghe a scris istorie în radioul românesc, când a sunat la propria emisiune să anunţe... că va fi arestat. A fost doar primul din multele scandaluri care au urmat. A mai avut probleme cu legea după ce a scuipat un poliţist, dar şi după ce a provocat un accident. 

După plecarea de la radio, Andrei Gheorghe a vrut să cucerească şi micul ecran. Emisiunea lui, Gheorghe, de la Antena 1, a fost una dintre cele mai imprevizibile din acea perioadă. Fie că era vorba despre scandaluri... sau despre accidente. 

Andrei Gheorghe: "Din politeţe vă urez baftă, că aşa se face. Dar, în realitate, nu vă urez nimic."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Evenimente » Salutare Naţiune, portretul rebelului care a schimbat definitiv radioul din România: Andrei Gheorghe