Antena Meniu Search
x

Video ANIMAŢIE GRAFICĂ: Tânără cu căştile pe urechi, lovită de tramvai în Bucureşti. Vatmanul a claxonat în zadar, nu avea cine să-l audă

Alături de portofel, chei si telefon, și căștile au devenit un accesoriu fără de care aproape nu ieşim din casă. Dacă muzica ne poate salva de plictiseală, pe stradă, în trafic, ne poată fi fatală. O tânără a fost lovită de un tramvai în Bucureşti. Avea căştile pe urechi, nu a auzit claxonul, iar vatmanul n-a putut opri la timp.

de Redactia Observator

la 19.09.2022, 20:25

Vezi și

Ora 22, o fata de 25 de ani ajunge sub roțile tramvaiului, după ce traversează neregulamentar șoseaua Pantelimon. În zadar a fost claxonată de vatman. Asculta muzică la căști și a văzut colosul de fier mult prea târziu. Salvatorii au reușit să o scoată în viață de sub tramvai. E însă doar un exemplu din ceva ce deja pare o epidemie. Tot mai mulţi oameni devin victime pe şosele din cauza căştilor care îi împiedică să audă ce se întâmplă în jurul lor. 

Pietonii care-şi pun viaţa în pericol, cu căştile pe urechi

"Inutil, pentru că au căști la urechi!", crede un trecător. "Sincer să fiu, în momentul în care îmi scot telefonul să trimit un mesaj dispar toate gândurile astea. Recunosc, nu e o decizie foarte înțeleaptă, mai ales că eu port foarte des căști", mărturiseşte un altul. Întrebat dacă nu îi e teamă că nu sunt șoferii atenți şi poate nu îi aude, un tânăr răspunde: "Nu, pentru că am căștile date să aud cât de cât și afară și în cască"."Nu mă încurcă. Mă uit mai întâi...", adaugă altcineva.

Doar că nu e mereu suficient. "Ne rămâne doar vederea ... Numai că ne integrăm în mediul înconjurător cu toate simțurile. E foarte important să avem la dispoziție toți stimulii. Nervul acesta răspunzător de auz este cel care ne ajută să ne păzim", explică Raluca Grigore, medic ORL.

Pe acelaşi subiect

Soluţia de 100 de euro pentru cei care nu vor să renunţe la muzică pe stradă

Specialiștii în tehnologie, pasionați și ei de muzică, recomandă, însă, o alternativă care ne poate salva și care nu ne obligă să renunțăm la piesele preferate. "Ar fi modelele wireless ce dispun de microfoane care captează sunetele ambientale. Ele captează sunetele din jur și utilizatorul, în timp ce vorbește sau ascultă muzică, poate auzi ce se întâmplă în jurul său", spune Adrian Trifan, specialist tech. 

O astfel de pereche de căști poate costa peste 100 de euro, în funcție de caracteristicile tehnice, dar și de calitatea sunetului. Astfel de dispozitive ar putea, însă, să ne salveze viața. Neatenţia pietonilor e cauza a cel puţin 1.500 de accidente rutiere în fiecare an. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » ANIMAŢIE GRAFICĂ: Tânără cu căştile pe urechi, lovită de tramvai în Bucureşti. Vatmanul a claxonat în zadar, nu avea cine să-l audă