Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Anunț despre românii BLOCAȚI în Bulgaria! AVERTISMENT de la MAE

Coșmarul turiștilor constănțeni blocați de patru zile în Bulgaria din cauza zăpezii, fără mâncare sau apă, se apropie de final. Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Sofia şi Centrul de Contact şi Suport pentru Românii din Străinătate, anunță că au fost făcute demersurile necesare pentru aducerea acasă a acestora.  

de Redactia Observator

la 08.01.2017 , 18:56

Coșmarul turiștilor constănțeni blocați de patru zile în Bulgaria din cauza zăpezii, fără mâncare sau apă, se apropie de final. Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Sofia şi Centrul de Contact şi Suport pentru Românii din Străinătate, anunță că au fost făcute demersurile necesare pentru aducerea acasă a acestora.  

"În urma acestor demersuri, autorităţile bulgare au asigurat un echipaj de poliţie şi un utilaj de deszăpezire pe traseul Dobrici-Balcic-Vama Veche, în prezent autoturisme şi autobuze cu cetăţeni români fiind însoţite pe acest traseu, până la punctul de frontieră Durankulak-Vama Veche.

Misiunea diplomatică se află în contact permanent cu cetăţenii români şi este pregătită pentru a acorda asistenţă consulară în caz de necesitate", arată MAE într-un comunicat.

Articolul continuă după reclamă

"Recomandarea autorităţilor bulgare este ca pentru cei care au copii şi sunt probleme deosebite să se cazeze în oraşul Dobrici. Dacă nu, să aştepte sosirea acestui utilaj care să îi ducă aproximativ 50 - 80 de km, până la Vama Veche, pentru a putea să treacă în România", a declarat ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, la Antena 3. 

Pe acelaşi subiect

El a afirmat că în prezent românii se află în siguranţă în apropierea localităţii, lângă o benzinărie. 

"La ora actuală nu sunt niciun fel de probleme, oamenii sunt în siguranţă în apropierea unei localităţi, la o staţie de benzină. S-au făcut toate demersurile necesare pentru a putea să deblocăm această situaţie. Avem un centru de suport şi de contact pentru cetăţenii români din străinătate şi întotdeauna când au probleme să sune la ambasada română din ţara în care se găsesc. Comunicarea lor va fi transmisă automat spre centrul nostru de suport pentru cetăţeni şi se vor lua toate măsurile necesare", a mai spus ministrul. 

Atenţionare MAE: Condiţiile meteo nefavorabile se prelungesc în Bulgaria

Condiţiile meteo nefavorabile se prelungesc în Bulgaria în perioada 8 - 9 ianuarie, informează Ministerul Afacerilor Externe, menţionând că se recomandă evitarea călătoriilor în această perioadă, întrucât există pericolul formării de troiene de zăpadă şi polei. 

"Conform prognozei Institutului Bulgar de Meteorologie şi Hidrologie, ninsorile vor cădea pe întreg teritoriul Bulgariei, dar vor avea caracter intensiv în nord şi nord-estul Bulgariei, precum şi în zonele montane înalte din sudul ţării. Se aşteaptă ca stratul de zăpadă să depăşească 50 cm, cu o viteză a vântului de peste 20 m/sec, fapt ce poate duce la formarea de troiene de zăpadă de peste un metru înălţime. Se recomandă evitarea călătoriilor în această perioadă, întrucât există pericolul formării de troiene de zăpadă şi polei. În cazul în care plecarea la drum pe cale rutieră este imperativă, se recomandă cu insistenţă şoferilor echiparea adecvată pentru iarnă a autovehiculelor", informează MAE. 

Şoferii şi reprezentanţii firmelor de transport pot obţine informaţii actualizate cu privire la starea drumurilor de pe aplicaţia pentru telefoane mobile LIMA - www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenţiei Executive Infrastructura Rutieră din Bulgaria - www.api.bg şi în regim non-stop la telefonul 0700 130 20. 

MAE informează că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Sofia +359 2 9733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. 

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României la Sofia: +359 879 440 758. 

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginii de Internet www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (disponibilă gratuit în "App Store" şi "Google Play"), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Evenimente » Anunț despre românii BLOCAȚI în Bulgaria! AVERTISMENT de la MAE