Antena Meniu Search
x

Anunţul ministerului Sănătăţii, după ce noua mutaţie Covid a fost depistată şi în România

Ministerul Sănătăţii a emis o informare despre primul caz de infectare pe teritoriul României, cu noua tulpină de SARS-CoV-2. Oficialii reiterează indicaţia de respectare a normelor de protecţie, aflate în vigoare.

Cristian Ionescu
de Cristian Ionescu

la 08.01.2021, 16:46

Ministerul Sănătăţii a reacţionat, după primul caz de infectare cu noua mutaţie de Covid înregistrat de România - Profimedia Images / Imagini de arhivă

Pacienta infectată cu noua mutaţie Covid, în stare bună

Ministerul Sănătăţii: "Una dintre tulpinile SARS-CoV-2 secvențiate în perioada 5-8 ianuarie 2021 la INBI „Matei Balș” se incadrează în varianta cu transmisibilitate crescută B.1.1.7 descrisă in Marea Britanie. În perioada următoare va continua supravegherea prin epidemiologie moleculară a cazurilor suspecte. Pacienta în vârstă de 27 ani este în stare clinică foarte bună, se află în izolare la domiciliu, supravegheată de medicul de familie conform metodologiei în vigoare. Având în vedere contagiozitatea mai mare a acestei tulpini, în paralel cu Campania națională de vaccinare, măsurile de protecție rămân la fel de importante: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea aglomerațiilor, distanțarea socială și igiena mâinilor. Doar astfel salvăm vieți și ne putem proteja"

Noua mutaţie Covid, pe teritoriul României "de ceva timp"

Noua tulpină de SARS-Cov-2, mult mai contagioasă, a fost confirmată şi în România, la o tânără pacientă testată la Matei Balş. DSP a declanşat imediat o anchetă epidemiologică pentru a depista cu exactitate cum şi unde s-a infectat tânăra.

Pacienta s-a prezentat duminică, 3 ianuarie, pentru testare, apoi a plecat acasă. Nu avea gust, nici miros şi prezenta dureri musculare. În ziua imediat următoare, la testul tinerei au apărut suspiciuni de infectare cu noua mutaţie şi s-a demarat secvenţierea.

Tânăra are 27 de ani, este din Giurgiu şi nu ar fi călătorit în străinătate, unde ar fi existat posibilitatea de a contracta noua tulpină de coronavirus. Ea spune că nu a părăsit localitatea şi nici nu s-a plimbat pe undeva.

Specialiştii cred că noua mutaţie de Covid-19 este prezentă "de mai mult timp" pe teritoriul României.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Anunţul ministerului Sănătăţii, după ce noua mutaţie Covid a fost depistată şi în România