Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Astăzi este Ziua internațională de comemorare a victimelor războiului chimic

Conferința Statelor Părți a Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) la cea de-a zecea sesiune (din 11 noiembrie 2005) a decis instituirea unei zile internaționale de comemorare a tuturor victimelor războiului chimic.

de Redactia Observator

la 29.04.2016 , 09:15

Conferința Statelor Părți a Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) la cea de-a zecea sesiune (din 11 noiembrie 2005) a decis instituirea unei zile internaționale de comemorare a tuturor victimelor războiului chimic.

Potrivit acestei hotărâri, la data de 29 aprilie a fiecărui an se marchează Ziua internațională de comemorare a tuturor victimelor războiului chimic. În această zi, în 1997, a intrat în vigoare convenția privind interzicerea armelor chimice.

Articolul continuă după reclamă

Marcarea Zilei internaționale de comemorare a tuturor victimelor războiului chimic oferă oportunitatea de a aduce un omagiu victimelor războiului chimic, precum și ocazia de a reafirma angajamentul Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice pentru eliminarea amenințării armelor chimice, promovând astfel pacea, securitatea și multilateralismul, potrivit ONU.

Pe plan internațional, dezvoltarea, producția, importul și exportul anumitor produse chimice sunt reglementate de "Convenția privind interzicerea armelor chimice (Chemical Weapons Convention — CWC)".

Convenția reprezintă instrumentul juridic internațional din domeniul dezarmării, cu vocație universală, care vizează eliminarea unei întregi categorii de arme de distrugere în masă, sub un strict control internațional, fapt care constituie un real progres pentru securitatea regională și globală, potrivit site-ului oficial al MAE.

Pentru implementarea prevederilor sale, Convenția a stabilit înființarea Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu sediul la Haga, Olanda. În prezent, 192 de state sunt părți la CWC și membre ale OIAC. Mandatul OIAC este de prevenire a proliferării armelor chimice și de verificare a implementării, de către Statele-părți, a prevederilor CWC, inclusiv prin inspecții la companiile cu activități declarabile în termenii Convenției. Prin Convenție, statele-părți se angajează inter alia să renunțe definitiv la arma chimică, un obiectiv principal reprezentând distrugerea stocurilor existente de arme chimice și a instalațiilor de producere a acestora.

România a semnat Convenția în prima zi de la deschiderea spre semnare, la 13 ianuarie 1993, și a ratificat-o la 9 decembrie 1994 (prin Legea nr. 125/1994). A depus instrumentele de ratificare la 15 februarie 1995, Convenția intrând în vigoare la 29 aprilie 1997. Prevederile Convenției au fost implementate prin Legea nr. 56/1997, completată și modificată prin Legea nr. 448/2003.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul pentru Controlul Exporturilor ANCEX, este autoritatea națională în domeniu, menționează sursa citată.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Pentru alegerile parlamentare, vă organizați programul astfel încât să vă asigurați că mergeți la vot?
Observator » Evenimente » Astăzi este Ziua internațională de comemorare a victimelor războiului chimic