Video Bani de la stat pentru victimele infracțiunilor violente. La ce sumă ajunge ajutorul
Victimele infracţiunilor violente vor primi bani pentru a-şi plăti avocatul. Banii vin de la stat, de la Ministerul Justiţiei, iar de ei vor putea beneficia victimele tentativei de omor, agresiunii sexuale sau pornografiei. Ajutorul financiar este adresat şi familiilor celor care au fost ucişi în împrejurări violente. Legea care prevede acest lucru a fost recent promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Ultimele clipe din viaţa lui Silviu Prigoană. S-a prăbuşit la masă cu prietenii, la restaurantul pe care-l frecventa săptămânal
De multe ori, victimele infracţiunilor violente renunţă să îşi caute dreptatea în instanţă pentru că nu au bani să plătească avocaţi. ”Am avut nenumărate cazuri pentru care am intervenit voluntar, neluând onorariu, pentru că am considerat că trebuie să ajut oamenii nevoiași, oamenii care suferă, oamenii care au nevoie de un apărător lângă ei pentru a le fi aparate drepturile fundamentale ale cetățeanului”, a declarat Aurel Moldovan, avocat.
Victimele sau rudele acestora pot primi echivalentul a cinci salarii minime, adică peste 18.000 de lei. Banii vor fi acordaţi doar pentru infracţiunile care au avut loc la noi în ţară şi numai dacă victima a depus plângere în cel mult două luni după ce a fost atacată.
Cum se depunde cererea
Cererea trebuie să fie depusă la cel mai apropiat Tribunal de locuința victimei. Instanța va desemna o comisie formată din 2 judecători, care se vor ocupă de soluționarea acesteia în termen de 15 zile. Aceeaşi lege prevede că statul va oferi şi compensaţii financiare victimelor care au avut nevoie de consiliere psihologică.
”Deci eu în fiecare lună trebuie să merg la neurolog, la psiholog. Deci peste tot. Am ajuns de umblu zilnic la doctori. Este un confort pentru că am nevoie de bani pentru a merge la doctori, la spitale, să iau tratament”, a declarat o victimă.
Numărul cazurilor de violenţă domestică a crescut cu 5% în primele nouă luni ale anului, faţă de aceeaşi perioada din 2023.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰