Antena Meniu Search
x

Atac terorist cu bombă la Kabul. Un diplomat român a murit, altul este rănit

Un diplomat român a fost ucis, iar altul - rănit, la Kabul, într-un atac terorist cu bombă, care a vizat şi misiunea diplomatică a ţării noastre în Afganistan. Bărbatul făcea parte din echipa de securitate şi a murit în timp ce îşi apăra colegii.

de Redactia Observator

la 04.09.2019, 10:47

Vezi și

Un diplomat român a fost ucis, iar altul - rănit, la Kabul, într-un atac terorist cu bombă, care a vizat şi misiunea diplomatică a ţării noastre în Afganistan. Bărbatul făcea parte din echipa de securitate şi a murit în timp ce îşi apăra colegii.

Ceilalţi 10 români care făceau parte din echipa ambasadei noastre au fost evacuaţi şi sunt în siguranţă, într-o bază NATO.

Asaltul talibanilor, fără precedent, a ţintit zona în care erau găzduite mai multe organizaţii internaţionale şi a durat ore în şir.

Clădirea ambasadei a fost complet distrusă şi evacuată. În total, cel puţin 16 oameni şi-au pierdut viaţa în atac, iar 119 au fost răniţi. 

Atentatul sinucigaş, revendicat de talibani, a avut loc luni seara, ora locală 21.55 - 20 şi 55 de minute la noi.

Explozia a fost provocată de un vehicul capcană - o bombă pusă într-un tractor -, care a fost detonat în centrul capitalei Kabul, în apropierea unei clădiri folosite de organizațiile internaționale. Aici se afla și Ambasada României.

A urmat apoi un asalt armat, ore în şir, care a ţintit şi Misiunea României. Românul care a murit făcea parte din echipa de securitate a ambasadei şi avea 43 de ani. A luptat împotriva talibanilor până în ultima clipă şi a reuşit să-i păstreze o perioadă la distanță.

Atacul terorist a avut loc la scurt timp după ce trimisul special american pentru pace a vorbit la o televiziune despre un acord de pace cu insurgenţii afgani. Explozia a afectat o suprafaţă mare. Imobile aflate la kilometri depărtare au fost zguduite, iar în spitale au ajuns peste 100 de răniţi.

În momentul exploziei, în ambasadă se aflau 12 persoane. Echipa a fost evacuată spre dimineaţă şi dusă, în siguranţă, în baza NATO din Kabul.

Printre cei salvaţi se află şi Radu-Nicolae Gîmbuțan, însărcinat cu afaceri, care este şi șeful misiunii diplomatice. El a fost escortat de forțele afgane, potrivit unei imagini postate pe Twitter de agenția afgană de știri Pajhwok.

Cu toţii vor vor fi aduși în țară, deoarece clădirea reprezentanței române a fost distrusă în proporție de 80%.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Atât președintele, cât şi premierul, au transmis mesaje de condoleanțe şi au condamnat atacul terorist.

Ministrul Afacerilor Externe spune că, în acest moment, nu se ia în calcul închiderea misiunii diplomatice a României în Afganistan.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Atac terorist cu bombă la Kabul. Un diplomat român a murit, altul este rănit