Antena Meniu Search
x

Video Au transformat Bojdeuca lui Creangă în "apartament de lux". Val de ironii pe internet după reabilitare

După ce bojdeuca a lui Creangă a devenit de nerecunoscut după reabilitare şi ţinta glumelor, Ministerul Culturii trimite corpul de control la casa memorială din Iași. Arhitectul susţine că nu a schimbat deloc structura casei povestitorului, iar proiectul a avut toate avizele.

de Redactia Observator

la 20.11.2023, 19:50

Vezi și

Bojdeuca lui Creangă era înainte o casă țărănească modestă, simplă, cu o arhitectură tradiţională. În urma modernizărilor, a devenit o căsuţă bizară, cu un acoperiş care aduce a pagodă, cu prize şi... încălzire prin pereţi. Mobilierul vechi din lemn unde Ion Creangă îşi scria operele la lampă, pernele ţesute de mână, prispa pe care a păşit marele scriitor, toate au rămas doar... amintiri din copilărie. Şi holul de odinioară în care se aflau ustensilele vechi din lemn, a fost modernizat după standarde de ultimă generaţie. Acum, vizitatorii au impresia că au ajuns într-un apartament de lux.

Nici măcar portretul povestitorului nu mai este pe pereţi

Nici măcar portretul povestitorului nu mai este pe pereţi. În loc a rămas doar varul alb imaculat. Arhitectul care a schimbat la faţă bojdeuca se jură că a lucrat doar cu materialul clientului. "Toate finisajele sunt în principiu aceleaşi, pentru că nu poţi face modificări într-un muzeu ca ăsta. E adevărat că au trebuit introduse nişte elemente noi care ne-am fi dorit noi să fie mai discrete, pentru că avem nevoie de semnalizare de incendiu şi semnalizare prin efracţie. Avem într-adevăr câteva prize care erau şi înainte", a declarat Filip Ciobănasu, arhitect. Valul de ironii a a apărut instant pe reţelele de socializare. Fântâna din faţa casei lui Creangă s-a transformat în cel mai bun loc pentru un jacuzzi cât se poate de contemporan. Alţii au asemănat lucrarea cu o construcţie chinezească.

Lucrarea a costat peste 1,7 milioane de euro, iar presa locală spune despre arhitectul care s-a ocupat de lucrări că ar fi abonat la proiectele pe care Consiliul Judeţean le execută. "Am avut un constructor care este unul dintre cei mai buni constructori din ţară atunci când vine vorba de restaurarea patrimoniului cultural din România", a declarat Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi. Ministerul Culturii face acum anchetă şi a solicitat Corpului de control să verifice dacă avizul pentru modernizare a fost obţinut în mod legal. Comisia Națională a Monumentelor Istorice și Institutul Național pentru Patrimoniu vor da un verdict.

"Voi solicita verificări din partea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Iaşi şi al Inspectoratului Judeţean în Construcţii. Specialiştii trebuie să spună dacă lucrările realizate respectă întocmai condiţiile impuse pentru un monument istoric", a declarat Bogdan Cojocariu, prefect Iaşi. Ion Creangă a locuit în celebra bojdeucă între anii 1872 și 1889. A devenit prima casă memorială din România în 1918 și este înscrisă pe lista monumentelor istorice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Au transformat Bojdeuca lui Creangă în "apartament de lux". Val de ironii pe internet după reabilitare