Antena Meniu Search
x

Video Bojdeuca lui Creangă are încălzire prin pereți, prize și acoperiș ce aduce a pagodă, după renovare. Casa este de nerecunoscut

Scandal uriaş după renovarea bojdeucii lui Ion Creangă. Cu pavaj nou, încălzire prin pereţi şi prize, căsuţa cu două camere în care marele povestitor a trăit 17 ani a devenit o pensiune banală de două margarete. Este reacţia celor mai mulţi ieşeni de rând, părere împărtăşită şi de unii istorici sau oameni de cultură. Consiliul Judeţean susţine în schimb că a încercat să respecte pe cât posibil arhitectura şi materialele de la sfârşit de secol 19. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 18.11.2023, 21:08

Vezi și

Simplă, cu duşumea din lemn natural, pereţi daţi cu var şi încălzită de o sobă. Aşa arăta casa modestă în care marele scriitor român îşi scria operele la lampă. Bojdeuca, aşa cum o numea el, de pe Dealul Țicăului din Iaşi, este acum de nerecunoscut după modernizare. După mai bine de patru decenii de la ultima reabilitare, căsuţa are acum acoperiş care aduce a pagodă, prize şi... încălzire prin pereţi.

  • Clara Mihociu, reporter Observator: Bojdeuca lui Ion Creangă din Iaşi a devenit muzeu în 1918, fiind prima casă memorială de la noi din ţară. De-a lungul timpului a trecut prin trei restaurări. Una în 1942, a doua în 1985 şi cea din urmă, care a început la sfârşitul anului 2021. Aceasta, însă, a stârnit adevărate controverse. 

Controverse care cu greu pot fi stăvilite. La postarea de pe pagina Consiliului Județean Iaşi, în adminstrarea căruia se află monumentul istoric, sute de persoane au criticat felul în care arată acum celebra bojdeucă.

Mulţi spun că istoria şi autenticitatea a fost înlocuită de kitch şi că s-a distrus iremediabil o parte uriaşă a patrimoniului cultural.

Pe acelaşi subiect
  • Costel Alexe, președintele CJ Iași: Resdeschidem în luna decembrie Bojdeuca lui Ion Creangă. Vom pătrunde din nou iarăşi în universul literar pe care marele scriitor Ion Creangă l-a creat chiar în această căsuţă. 
  • Vasile Cotiugă, profesor universitar al Facultății de Istorie: Celebra tindă din spate în care Creangă şi Eminescu stăteau la piscina vremurilor respective, în butoaiele de vin te mai îndeamnă spre aşa ceva, apoi nu ştiu să fi avut un asemenea sistem de ferestre acest pritvor din spatele casei. Am văzut că s-a reamenajat şi curtea. Văd aici o piatră nouă, o gresie nouă galbenă. E o gresie de proastă calitate, faţă de piatra care era anterior. 

Constructorii se apără și susțin că s-a păstrat esența monumentului istoric

Arhitecţii şi constructorii care s-au ocupat de proiect susţin că au încercat să păstreze cât mai multe elemente originale. 

  • Filip Ciobănaș, arhitect: Mi se par nejustificate opiniile astea. S-a păstrat absolut tot, de fapt nu s-a înlocuit aproape nimic. Da, arată a proaspăt, dar asta nu înseamnă neapărat că am alterat cumva substanţa monumentului. Au lucrat numai specialişti atestaţi. Şi firma de construcţii este atestată, şi proiectanţii sunt atestaţi şi studiile.

Inclusiv Ministerul Culturii a aprobat proiectul de realizare a lucrării. 500.000 de euro, bani publici, s-au plătit pentru această reabilitare. Într-o scrisoare către Titu Maiorescu, Creangă spun despre "Bojdeuca de căsuţă" că "este din vălătuci şi povârnită spre cădere pe zi ce trece". Astăzi, în schimb, poate fi uşor asemănată cu o casă modernă în stil rustic. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Bojdeuca lui Creangă are încălzire prin pereți, prize și acoperiș ce aduce a pagodă, după renovare. Casa este de nerecunoscut