Antena Meniu Search
x

Galerie foto Bărbat atacat de urs, găsit mort în apropiere de cabana sa, în Harghita. Soţia îl aştepta să se întoarcă de la piaţă

Un bărbat din Suseni, judeţul Harghita, a fost găsit mort, în apropiere de cabana sa, aflată într-o zonă împădurită, el fiind atacat, cel mai probabil, de un urs. În acest week-end, jandarmii din Harghita au fost solicitaţi să intervină după ce urşi au fost văzuţi în curţile oamenilor, dar şi lângă o pensiune. Luni, un urs a fost relocat din comuna Voşlobeni.

de Redactia Observator

la 13.12.2021, 12:52

Poliţia Judeţeană Harghita a anunţat, luni, că un bărbat de 69 de ani, din localitatea Suseni, a fost găsit decedat, în acest weekend, într-o zonă împădurită, din apropierea cabanei sale. El ar fi plecat de acasă spunându-i soţiei ca merge la piaţă în municipiul Gheorgheni, dar întrucât el nu a revenit acasă după câteva ore, soţia, împreună cu doi consăteni, s-a deplasat la cabana pe care o deţine şi care este situată într-o zonă împădurită, iar pe traseu ei l-au găsit decedat.

"Personalul medical care a intervenit la faţa locului a stabilit că decesul ar fi putut surveni în urma leziunilor provocate de un animal sălbatic, cel mai probabil urs. (...) Se pare că bărbatul a fost găsit la circa 150 de metri de cabana sa, iar soţia şi cei soi consăteni care o ajutau l-au transportat în acest imobil cu speranţa de a-l salva. Acesta este momentul în care au intervenit echipa medicală, poliţiştii şi salvamontiştii, care au găsit victima în cabană", au transmis reprezentanţii Poliţiei Harghita.

În cauză s-a întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă. Reprezentanţii Salvamont au precizat că o echipă a formaţiei Salvamont Dancuras din cadrul Serviciului Public Salvamont Harghita a fost alertată să intervină pentru salvarea unei persoane a fost atacată de un urs, relatează news.ro. Salvatorii montani au ajuns repede acolo, deşi terenul este accidentat şi greu accesibil, victima fiind găsită într-o casă din pădure, fără să mai răspundă manevrelor de resuscitare.

"Conform primelor investigaţii şi pe baza gravităţii leziunilor suferite, decesul a intervenit cu mai mult timp înaintea sosirii la faţa locului a echipei de salvatori. După sosirea echipei de criminalistică trupul neînsufleţit al persoanei a fost coborât şi predat autorităţilor", au arătat salvamontiştii.

Pe acelaşi subiect

Prezenţa urşilor, semnalată prin mai mule apeluri 112 în weekend

Potrivit unui comunicat al Jandarmeriei Harghita, de vineri şi până luni, au fost primite şapte apeluri la 112 prin care era semnalată prezenţa unor urşi în localităţile Praid, Vărşag şi Voşlobeni. Cele mai multe apeluri au venit din comuna Voşlobeni - patru.

"Primul apel a fost făcut pe 11 decembrie, la ora 22:49, un bărbat semnalând prezenţa unui urs în curtea gospodăriei sale. Echipajul de ordine publică, format din jandarm şi poliţist, trimis imediat pentru a interveni, nu a mai găsit ursul în zonă, împreună cu paznicul de vânătoare verificând inclusiv zona imediat apropiată. Al doilea apel a sosit pe 12 decembrie la ora 01:32, o doamnă semnalând prezenţa unui urs în grajdul propriu. Echipajul de ordine publică, format din jandarm şi poliţist, împreună cu paznicul de vânătoare au îndepărtat ursul în afara zonelor locuite”, a transmis Jandarmeria Harghita.

Al treilea apel din comuna Voşlobeni a fost făcut tot în 12 decembrie, la ora 03:30, o femeie semnalând prezenţa unei ursoaice cu pui pe o stradă din comună. Animalul sălbatic s-a retras singur în pădure, astfel că nu a mai fost nevoie de intervenţia echipajului de ordine publică, format din jandarm şi poliţist, împreună cu paznicul de vânătoare. De asemenea, în 10 decembrie, o femeie din Praid a sunat şi a anunţat prezenţa unui urs lângă o pensiune din localitate.

"La faţa locului a fost trimis un echipaj de jandarmerie, dar ursul a părăsit singur zona unde fusese semnalat. Ursul a revenit pe 11 decembrie, ora 05:10, la aceeaşi pensiune, apelul fiind făcut de către aceeaşi doamnă, dar la fel, ursul a părăsit singur zona, deşi echipajul de jandarmerie a ajuns la scurt timp după efectuarea apelului”, a precizat Jandarmeria Harghita.

Totodată, în 11 decembrie, un bărbat a semnalat prezenţa unui urs pe o stradă din comuna Vărşag, animalul sălbatic încercând să intre în curtea sa. Echipajul de poliţie trimis în zonă nu a mai găsit ursul, acesta plecând singur. Ultimul apel a fost făcut, luni dimineaţă, tot din comuna Voşlobeni, paznicul de vânătoare solicitând sprijinul jandarmilor pentru îndepărtarea unei ursoaice cu pui din zona unei curţi din localitate.

"Referitor la ultima intervenţie de azi, 13 decembrie, din comuna Voşlobeni, precizăm faptul că jandarmii au fost solicitaţi pentru asigurarea perimetrului în vederea relocării unui urs, în conformitate cu procedura stabilită prin OUG nr. 81 din 21 iulie, 2021, privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun, asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, la faţa locului aflându-se toate autorităţile cu competenţe în domeniu", a mai precizat sursa citată.

În luna decembrie la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita au fost primite un 12 apeluri, pentru îndepărtarea urşilor, iar de la începutul anului au fost 500 de asemenea apeluri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Bărbat atacat de urs, găsit mort în apropiere de cabana sa, în Harghita. Soţia îl aştepta să se întoarcă de la piaţă