Antena Meniu Search
x

Când trebuie montate CAUCIUCURILE DE IARNĂ şi cât îi costă pe şoferi pregătirea de iarnă

Având în vedere că meteorologii au anunţat deja că va ninge în ţară, şoferii nu trebuie să uite că maşinile trebuie echipate cu cauciucuri de iarnă.

Când trebuie montate CAUCIUCURILE DE IARNĂ şi cât îi costă pe şoferi pregătirea de iarnă

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis astăzi mai multe coduri de avertisment, între care şi de lapoviţă, ninsoare şi chiar viscol în zonele montane, astfel că în circulaţia rutieră intervine automat obligaţia şoferilor de a-şi echipa maşinile cu cauciucuri de iarnă dacă pleacă la munte.

Codul Rutier prevede că, în caz de ninsoare, autovehiculele trebuie să fie echipate cu cauciucuri de iarnă, fără a se preciza o perioadă anume din an pentru această obligaţie.

Ordonanţa de Guvern 5/2011 prevede că purtarea anvelopelor de iarnă este obligatorie din momentul în care începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă, gheaţă sau polei.

Ce amenzi riscă şoferii care nu au cauciucuri de iarnă

Pe acelaşi subiect

Potrivit art.100, aliniatul 6 din Noul Cod Rutier, pentru conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă, şoferii riscă o amendă din clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 de puncte-amendă).

Anul acesta, de la 1 februarie, punctul-amendă a crescut la 145 de lei, ceea ce înseamnă că amenzile în cazul neechipării cu anvelope de iarnă pot fi cuprinse între 1.305 şi 2.900 de lei.

Cât costă echiparea unei maşini cu caucicuri de iarnă

În cazul unui autoturism de capacitate medie, respectiv echipat cu anvelope care au dimensiunile 185/65/R15, un şofer trebuie să scoată din buzunar 1.096 de lei (4x274 de lei), sumă la care se adaugă şi montajul de aproximativ 50 de lei.

Cât despre un autoturism care are cauciucuri de dimensiunea 235/45/R17, echiparea cu patru anvelope de iarnă costă 1.080 de lei (4x270 de lei).

Pentru un SUV, un şofer trebuie să scoată din buzunar cel puţin 6.164 de lei pentru patru anvelope de iarnă R21.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Când trebuie montate CAUCIUCURILE DE IARNĂ şi cât îi costă pe şoferi pregătirea de iarnă