Antena Meniu Search
x

Video Cea mai dorită autostradă din România a băgat spaima într-o comună. "Ai auzit, nu, vecine?"

Nici nu au început să se miște bine lucrurile pentru realizarea autostrăzii Unirii, care va lega Moldova de Târgu Mureş, că deja apar problemele. Traseul ales de firma de proiectare nemulţumeşte autoritățile din mai multe localităţi ieșene. Şi asta pentru că şoseaua de mare viteză ar urma să treacă prin mai multe zone cu case și sute de gospodării ar fi afectate.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 25.10.2021, 19:53

Vezi și

Localnici: - "Ai auzit, nu, vecine? Să facă autostradă pe aici să ne dărâme casele tot și să ne despăgubească şi să muncim din nou! 

- Cum să fim de acord doamnă da' cum să fim de acord? Dar cât am muncit noi ca să facem o casă?"

În comuna Rediu localnicii nu mai au liniște. Vestea bună a construcţiei autostrăzii A8 care să lege Moldova de vestul țării s-a transformat rapid în coșmar, după ce au aflat că șoseaua ar putea trece peste casele lor. 

"Eu m-am judecat să câștig pământ aici patru ani. Nicidecum să vină ei să îmi darâme acum casa", spune un localnic.  

Pe acelaşi subiect

"Toți vrem progres și autostrada dar când trece pe la noi prin curte nu ne surâde", spune o localnică.

Autostrada a băgat spaima în localnici

Clara Mihociu, reporter Observator: În comuna Rediu in varianta propusa acum autostrada ar urma să treacă pe aici, vorbim de o zona rezidențială cu locuințe noi, cele mai multe au o valoare foarte mare și oamenii nu ar fi dispuși să renunțe și pt că e foarte aproape de oraș. De aici și până în Iași sunt 7 kilometri.

Tocmai distanţa mică față de oraș care i-a adus pe oameni în zonă a făcut ca traseul ales la acest moment să treacă pe acolo. In plus astfel s-ar evita mai multe arii protejate. 

"E mai importanta zona protejata ca locuință omului? Cine a fost cu ideea sa facă pe la el să vadă dacă lui îi convine", spune o altă localnică

Ionel Apostol, Împreună pentru A8: Aceasta variantă este absurdă. Nu poți, având trei variante care nu afectează, doua dintre ele cel puțin, nu afectează, dar e adevărat că sunt mai îndepărtate de municipiul Iași, dar nu afectează zonele de case. 

Primarii spun că abia acum au aflat de alegerea proiectantului, cu care nu sunt de acord. 

Ciprian Grosu, primar Rediu: Discuțiile s au raportat la un traseu din 2011 a fost o varianta care trecea prin zona de extravilan a comunei. Avem și petiții de la cetățeni au semnat un memoriu pe care l-au depus astăzi la primărie. Varianta apăruta recent a fost una nediscutată și neașteptată. 

În aceeași situație se află și alte câteva sute de familii din Lețcani, Vânători și Popricani, localități prin care ar urma să treacă şoseaua Unirii. Compania Naţională de Autostrăzi spune traseul nu este însă bătut în cuie şi că vor mai urma consultări, deşi orice variantă are avantaje şi dezavantaje. Autostrada A8 ar urma să înceapă de la Ungheni, judeţul Iași şi ar duce până la Târgu Mureș, pe o distanţă de aproape 320 de kilometri. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Cea mai dorită autostradă din România a băgat spaima într-o comună. "Ai auzit, nu, vecine?"