Video Cea mai veche ie românească, expusă de Ziua Naţională. Cămaşa tradiţională are 200 de ani şi este cusută cu fire de aur şi argint
Ziua Naţională se îmbracă, la propriu, în straie de sărbătoare. Cea mai veche ie românească a fost scoasă de la naftalină şi expusă la loc de cinste la Art Safari. Cămaşa populară de 200 de ani este un melanj între specificul ardeleneasc şi cel moldovenesc, iar broderia este lucrată din mătase naturală, cu fir de aur şi argint.
Se numeşte cămaşa de la Breţcu şi e vedetă colecţiei de Ziua Naţională. A fost scoasă din fondul vechi de piese al Muzeului Ţăranului Român pentru a-şi etala splendoarea la Art Safari.
Ia este cusută cu fire de aur şi argint
Silviu Ila, muzeograf: Este foarte veche și are nişte materiale absolut grozave cu care este lucrată. Pânza suport este bumbac, broderia este realizată cu mătase naturală şi fir metalic, aur şi argint.
Virgil Niţulescu, director Muzeul Ţăranului Român: Cămaşa a fost achiziţionată din comună Breţcu, județul Covasna, pe vremea aia se numea Trei Scaune, de către Alexandru Tzigara-Samurcaș, fondatorul muzeului nostru. Este exact anul în care a fost înfiinţat muzeul nostru.
- Temperaturi record de 1 Decembrie 2023. Vremea va fi neobişnuit de caldă de Ziua Naţională
- Parada de 1 Decembrie, live pe observatornews.ro vineri, 10:30. Sonia Simionov şi Cristi Popovici transmit de la...
- Minivacanţa de 1 Decembrie. Destinaţia surpriză aleasă de români în acest an. "Ne aşteptăm la un grad de...
Toate datele sunt consemnate pe o etichetă cusută la gulerul încreţit al cămăşii
Mădălina Iacob, reporter Observator: Informaţiile adunate din teren arată că ia a fost cusută în anul 1795, deci are deja 228 de ani. E o combinație între cămaşa moldovenească cu cea ardelenească şi, vedeţi, mânecile îi lipsesc. Pentru că nu au trecut proba timpului.
Pe lângă piesă-bijuterie, vizitatorii pot află şi alte poveşti, întreţesute cu istorie
Ioana Ciocan, director Art Safari: 6.000 de bucăţi de istorie, pentru că toate lucrurile pe care le vedeți aici au fost purtate, au fost la nunți, la botezuri, de Ziua Națională. Dacă vedem doar mătase, înseamna că era o doamnă așa și așa de înstarită, dar dacă este vorba despre de fir de metal, înseamnă că familia era destul de înstărită încât își permitea un fir din export.
Intrarea la muzeu costă 75 de lei şi include mai multe expoziţii deschise până în luna ianuarie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰