Antena Meniu Search
x

Cine a fost "DOAMNA DE FIER"?

Intaiul prim-ministru din istoria Regatului Unit, Thatcher a fost, deopotriva, iubita si hulita. Toti sunt insa de parerea ca actuala Europa n-ar fi existat fara ea!

de Catalin Oprisan

la 08.04.2013, 16:00

Nascuta pe 13 octombrie 1925, Margaret Hilda Thatcher a avut o copilarie linistita, in Grantham, unde tatal sau conducea o afacere cu doua magazine. Acesta era, oarecum, implicat in politica locala, de sorginte liberala. Dupa ce a terminat scoala, a ajuns la colegiu in Colchester, in Essex, unde a inceput sa lucreze ca si chimist. In 1951, a atras, pentru prima oara, atentia opiniei publice, devenind cel mai tanar candidat conservator si prima femeie ce incerca sa acceada intr-o asemenea postura.

IATA SI ALTE FEMEI CARE AU SCHIMBAT LUMEA!

In 1959, era aleasa, deja, in Parlament, unde avea sa stea pana in 1970. Anul in care Partidul Conservator avea sa castige alegerile, iar Edward Heath o numea Secretar de Stat la Educatie si Stiinta. A revolutionat intregul sistem englez. Pe 19 ianuarie 1976 Thatcher tinea un discurs "istoric" in care ataca URSS-ul. Ca raspuns, Ministerul Apararii o numea, in "Krasnaia Zvezda", "Doamna de Fier", apelativ sub care avea sa fie cunoscuta de atunci incolo.

Pe 4 mai 1979, Margaret Thatcher devenea primul ministru al Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, prima femeie in aceasta functie. A schimbat politica taxelor, a refuzat sa trateze "politic" prizonierii IRA ("crima e crima, nu e politica", obisnuia sa spuna), a inceput dialogul cu cei din Irlanda de Nord, a condus si a transat in favoarea UK problema Razboiului din Insulele Falkland. A sprijinit atacurile contra Libiei. A dialogat cu presedintele URSS, Mihail Gorbaciov, si, impreuna cu alti lideri politici, au trasat soarta Europei de azi. Apoi a fost alaturi de presedintele SUA, George W. Bush, in invazia Irakului. 

S-a retras din politica in 1992, devenind consultant al unei celebre firme producatoare de tigarete. A pus bazele unei fundatii si a inceput sa primeasca 50.000 de dolari pentru fiecare speach rostit. A scris si lansat carti. In 2005 a sarbatorit 80 de ani de viata in prezenta Reginei Elisabeta a II-a. In 2007, a devenit intaiul prim-ministru care primeste o statuie in Parlament, in timp ce se afla in viata.

Margaret Thatcher a murit in 8 aprilie 2013, la varsta de 87 de ani, dupa ce a suferit un infarct

Vezi poze inedite cu "Doamna de Fier"!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Cine a fost "DOAMNA DE FIER"?