Antena Meniu Search
x

Video Cum arată cel mai modern penitenciar din România. Deținuții fac cumpărtături online, au camere cu baie proprie, televizor și aer condiționat

Parc cu gazon, cumpărături online, camere cu baie proprie, televizor și aer condiționat. Club, aparate de fitness și teren de sport. Toate astea se găsesc în cea mai modernă secție de detenție din țară. Penitenciarul Timișoara este primul din România care le pune detinuților la dispoziție condiții ca în ţările scandinave. Oamenii muncesc 8 ore pe zi într-o multinațională, iar după program se relaxează... la închisoare. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 19.08.2023, 10:36

Vezi și

Iulia Pop, reporter Observator: Nu suntem într-un parc şi nici la intrarea principală dintr-un cartier rezidenţial. Suntem în cea mai modernă secţie de detenţie din România care aparţine de penitenciarul Timişoara. Doar în ţările nordice mai există astfel de spaţii pentru persoanele private de libertate. Iar scopul este unul precis: oamenii care stau aici au şansa să se pregătească pt o viaţa nouă. 

Arată ca un mic cartier, doar ca e îngrădit cu sârmă ghimpată, camere de supraveghere și pază la poartă. Deţinuţii au fost forță de muncă râvnită de o companie multinațională din Timişoara. A încheiat un contract cu penitenciarul și s-a obligat să pună la dispoziție un spațiu de cazare nou nouț, transport şi salariu pentru persoanele private de libertate care muncesc pentru ei. 

Au televizor, birou cu scaune unde să-şi petreacă timpul, frigider, dulapuri.

Deținuții, cei mai mulți pe final de pedeapsă și care nu au săvârşit fapte violente, au parte de condiții total diferite faţă de cele din penitenciarele clasice. De exemplu din faţa unui monitor, îşi fac în tihnă, cumpăraturi online. Cumpăraturile online sunt livrate chiar în curte, în cel mai scurt timp.

Pe acelaşi subiect

Festival de film în secția penitenciarului

Dacă nu fac cumpăraturi, deținutii se bucură de aparatele de fitness.

Aproape toți deținutii de aici lucrează în 3 schimburi la o fabrică din Timişoara, care produce componente pentru maşini. 

Gabriel Bâlteanu – șef secție externă: Noi, prin acest proiect, încercăm ca persoanele private de libertate să fie mai aproape de societate, astfel încât când se eliberează să nu simte o barieră sau că nu fac parte din acea societate. 

Și tot pentru a-i ajuta să se integreze mai ușor in societate, în secția penitenciarului au fost organizate mai multe activități culturale și chiar un festival de film.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Cum arată cel mai modern penitenciar din România. Deținuții fac cumpărtături online, au camere cu baie proprie, televizor și aer condiționat