Antena Meniu Search
x

Fostul director al Penitenciarului Baia Mare, judecat după ce a pretins servicii sexuale de la două angajate. Pe una dintre ele a bătut-o brutal fiindcă l-a refuzat

Horia Ştefan Chiş, fostul director al Penitenciarului Baia Mare a fost trimis în judecată după ce anul trecut a constrâns două subordonate să întreţină relaţii sexuale extraprofesionale cu el. În ciuda refuzului uneia dintre ele, bărbatul a bătut-o şi a ameninţat-o cu răspândirea de fotografii indecente. În această anchetă au fost cercetaţi şi alţi angajaţi, complici ai acestuia.

de Redactia Observator

la 19.06.2023, 14:47

Fostul director al Penitenciarului Baia Mare, judecat după ce a pretins servicii sexuale de la două angajate. Pe una dintre ele a bătut-o brutal, după ce l-a refuzat
Fostul director al Penitenciarului Baia Mare, judecat după ce a pretins servicii sexuale de la două angajate. Pe una dintre ele a bătut-o brutal, după ce l-a refuzat

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat luni că procurorii DNA Cluj l-au trimis în judecată pe Horia Ştefan Chiş, fost director al Penitenciarului Baia Mare, pentru comiterea infracţiunilor de folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual (două fapte), ultraj în formă continuată, purtare abuzivă, în formă continuată, şantaj (două fapte, din care una în formă continuată), relatează news.ro.

De asemenea, au mai fost trimişi în judecată Angela Carmen Kozma, ofiţer de poliţie, psiholog la Penitenciarul Baia Mare, pentru comiterea infracţiunii de şantaj în formă continuată şi Dorin Marius Coste, Onisim Constantin Ciocotişan, Andrei Mircea Ardelean şi Gabriel Cătălin Tecar, agenţi de poliţie în cadrul Penitenciarului Baia Mare, pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă.

Pe una dintre subordonate a bătut-o cu violenţă, după ce l-a refuzat

“În perioada 2020-2022, în calitate de director al penitenciarului Baia Mare, inculpatul Chiş Horia Ştefan ar fi pretins de la două subordonate, ofiţeri de poliţie, favoruri de natură sexuală, prevalându-se şi profitând de autoritatea pe care ar fi avut-o asupra victimelor, având în vedere funcţia pe care acesta o deţinea la vremea respectivă.

Pe acelaşi subiect

Pe fondul refuzului uneia dintre persoanele vătămate de a avea o relaţie extraprofesională cu inculpatul Chiş Horia Ştefan, la data de 19 mai 2022, inculpatul ar fi exercitat acte de violenţă asupra acesteia în urma cărora ar fi rezultat leziuni constatate de medicina legală, a căror gravitate a fost apreciată la 6 -7 zile de îngrijiri medicale. Actele de violenţă ar fi avut loc chiar în biroul directorului”, se arată în comunicatul DNA.

Sursa citată a menţionat că în perioada mai - începutul lunii iunie 2022, pentru a evita eventualele consecinţe ale conduitei sale (efectuarea unei anchete disciplinare, destituirea din funcţie, precum şi posibile urmări pentru situaţia sa familială), Horia Ştefan Chiş ar fi constrâns-o pe aceeaşi persoană vătămată să nu sesizeze Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), ameninţând că atât victima, cât şi penitenciarul vor avea de suferit. Anchetatorii au precizat că în acest demers, Horia Ştefan Chiş ar fi fost susţinut şi de psihologul penitenciarului Baia Mare, Angela Carmen Kozma. 

“În acelaşi context, la data de 7 iunie 2022, inculpatul Chiş Horia Ştefan ar fi ameninţat aceeaşi persoană vătămată cu expunerea unor presupuse imagini compromiţătoare, cu scopul distrugerii credibilităţii acesteia. După demararea de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a unei anchete interne, având ca obiect aspectele menţionate mai sus, inculpatul Chiş Horia Ştefan ar fi ameninţat o altă persoană din subordine (cadru medical) cu divulgarea unei fapte imaginare, de natură penală, cu scopul de a o determina pe aceasta să dea declaraţii care să-l avantajeze pe inculpat. Fiind audiaţi în calitate de martor în prezenta cauză, inculpaţii Coste Dorin Marius, Ciocotişan Onisim Constantin, Ardelean Andrei Mircea şi Tecar Gabriel Cătălin, ar fi făcut afirmaţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale asupra cărora au fost întrebaţi”, a mai menţionat DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureş.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Justitie » Fostul director al Penitenciarului Baia Mare, judecat după ce a pretins servicii sexuale de la două angajate. Pe una dintre ele a bătut-o brutal fiindcă l-a refuzat