Antena Meniu Search
x

Video De ce s-a prăbuşit podul de la Luţca, lung de 216 metri, cu tot cu două vehicule

Imagini dramatice în Neamţ: un pod peste Siret s-a făcut bucăţi exact în momentul în care o dubă şi un camion traversau construcţia . Maşinile au fost prinse sub dărâmături şi un şofer a fost rănit. Culmea, podul fusese "reparat" în timp record de o firmă abonată la contracte cu statul. Reporterii Observator au descoperit că stâlpii uriaşei construcţii au înăuntru polistiren şi se rup cu mâna. Deocamdată, mai marii judeţului nu-şi explică ce s-a întâmplat, cred că e mai degrabă greşeală de proiectare decât de construcţie.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 11.06.2022, 22:56

Vezi și

"Ăştia erau stâlpii, cei de pe exterior, iar la interior ...polistiren", arată reporterul Observator, Clara Mihociu. Din podul de la Luţca, lung de 216 metri, a mai rămas doar o grămadă de beton şi fier. Podul peste Siret s-a sfărâmat din senin în zeci de bucăţi şi s-a făcut una cu pământul. Ca piesele de domino, stâlpii de rezistenţă ai podului s-au frânt. Doi şoferi care treceau pe pod fix în acel moment s-au trezit, dintr-o dată, că podul cade sub ei, iar autovehiculele au rămas prinse sub grămada de dărâmături. Un alt şofer, un bărbat de 56 de ani, a rămas blocat în maşină. Până să ajungă salvatorii, a fost scos de martori. A fost transportat de urgenţă la spital. Ca prin minune nu a murit nimeni.

Podul fusese reabilitat în urmă cu 6 luni

"Ieri am trecut pe pod, efectiv cu copiii la şcoală. Degeaba plătim impozite", spune o femeie. 20 de oi, care păşteau pe sub pod, au murit strivite de bolovani. Şi într-adevăr podul care a căzut tocmai a fost reabilitat. Inaugurarea a fost în noiembrie 2021. Acum nici şapte luni. La acea vreme, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, instituţia în sarcina căreia a fost lucrarea de reabilitare, garanta mândru că zeci de ani podul de la Luţca nu va mai avea vreo problemă. Ba mai mult, Ionel Arsene asigura că podul a trecut testele de rezistenţă. De altfel, baronul local PSD a fost de mai multe ori pe şantierul de la Luţca. Mereu a avut laudele la el.

"Am avut mare noroc cu un constructor foarte bun, un constructor care a lucrat susţinut aici, în maxim două luni îl vom da în folosinţă, cu aproximativ un an înainte de termenul de execuţie", spunea Ionel Arsene, preşedinte CJ Neamţ. Cât despre calitatea lucrării...podul se frânge în mâinile reporterului Observator. Presa locală a atras atenţia că podul este plin de fisuri şi că la mijloc construcţia se curbase. Iar în urmă cu două luni un element de siguranţă al podului s-a desprins. Astăzi, după incidentul dramatic, prefectul judeţului Neamţului recunoaşte că el credea că podul e încă în construcţie.

Pe acelaşi subiect

Prefectul spune că podul era încă în construcţie

"Eu ştiu că podul este în construcţie şi încă n-a fost recepţionat", a declarat Vasile Niţă, prefectul de Neamţ. Cum explică şeful judeţului ce s-a întâmplat astăzi? "Era o limitare de greutate pe pod. Constructorul nu ştie ce să zică. Nu ştie cum să îşi explice asta. În urma probelor cu 340de tone toate instituţiile care au fost acolo şi au semnat au spus că podul ăla nu mai pică nici 100 de ani. Asta am spus şi eu. Eu nu cred că constructorul n-a respectat. Dar dacă e să îmi dau părerea cred că de la prouectare şi de la expertiză", a declarat Ionel Arsene, preşedintele Consilului Judeţean.

Peste opt milioane de lei a costat lucrarea de reabilitare a podului de la Luţca. Bani de la Consiliul Judeţean Neamţ. Firma care a câştigat licitaţia, Darcons SRL, aparţine fostului vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, Romică Rotaru. Fost membru PSD, Romică Rotaru a fost pe rând, consilier judeţean, vicepreşedinte PSD Roman, vicepreşedinte CJ Neamţ, subprefect şi secretar executiv PSD Neamţ. În 2018, s-a lăsat de politică. Pe urmele tatălui a luat-o fiul, Alexandru Rotaru, fost deputat în legislatura 2016-2020. Darcons SRL,o firmă fără site are contracte cu statul în valoare de zeci de milioane de lei în Iaşi, Neamţ şi Brăila. Alexandru Rotaru este şi ginerele unui alt om de afaceri din Moldova, Ioan Echimov, şi el norocos la contractele cu statul. Darul de nuntă, trecut în declaraţia de avere, a fost de 400.000 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » De ce s-a prăbuşit podul de la Luţca, lung de 216 metri, cu tot cu două vehicule