Antena Meniu Search
x

Update Doi turişti ucraineni au fost răniți încercând să fugă din calea unei ursoaice, în apropiere de Castelul Peleş din Sinaia

Doi turiști din Ucraina au fost răniți încercând să fugă din calea unei ursoaice, în apropiere de Castelul Peleş din Sinaia. Ambii au traumatisme prin sfâşiere. Inițial, informațiile venite de la autorități indicau faptul că cei doi ar fi fost atacați de urs. În cele din urmă s-a stabilit că rănile și le-au făcut când fugeau din calea animalului, de care s-au speriat.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 04.12.2021, 21:48

Doi turişti ucraineni au fost atacaţi de o ursoaică în apropiere de Castelul Peleş din Sinaia. Animalul a fost identificat
Doi turişti ucraineni au fost atacaţi de o ursoaică în apropiere de Castelul Peleş din Sinaia. Animalul a fost identificat - Profimedia Images

UPDATE. Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, a anunțat, sâmbătă seară, că turiștii din Ucraina nu au fost atacați de ursoaica cu pui. Ci s-au rănit atunci când au fugit speriați din calea ei. Ursoaica s-ar fi speriat la rândul ei de câteva petarde aruncate de câțiva turiști, a încercat să-și apere puiul, și a început să alerge spre turiștii, moment în care cei doi au sărit un gard și s-au rănit în sârma ghimpată. 

”Am convocat Comisia de intervenţie în cazul urşilor şi ne-am edificat ce s-a întâmplat. Am discutat şi cu una dintre victime, bărbatul din Ucraina. Din discuţie a reieşit că acesta nu a fost atacat deloc de urs, ci el împreună cu prietena lui se plimbau şi au auzit mai multe pocnitori. Ursul era agitat, era o ursoaică cu pui şi când s-a întâlnit cu ei, în spatele lor a apărut puiul ursoaicei, s-a speriat când a văzut puiul în spatele oamenilor şi a sărit înspre ei. Ei au sărit un gard, s-au lovit de sârma ghimpată”, a declarat primarul din Sinaia Vlad Oprea, sâmbătă seară, potrivit news.ro.

Animalele vor fi relocate

”Mai sus erau mai mulţi oameni care se jucau cu petarde şi dintr-o dată ursoaica s-a speriat. Din câte ştim noi, ursoaica stă aici, aproape. Noi am securizat zona, ursoaica a fugit în pădure. Am decis că mâine să fie tranchilizată şi relocată într-o altă zonă, iar puii să fie relocaţi într-un centru de îngrijire. Noi vom face propunerea, iar decizia va fi luată de Ministerul Mediului”, a mai precizat Vlad Oprea. 

Pe acelaşi subiect

La rândul său, ministrul Mediului, Tánczos Barna, a declarat, tot la Digi 24, că ursoaica ce-şi apără puii este extrem de periculoasă.  

”Ursoaica înţeleg că nu a atacat, doar a alergat oamenii care erau între ursoaică şi pui. Ursoaica, când îşi apără puiul, omoară orice îi iese în cale. Dacă aceşti oameni din Ucraina nu ar fi avut şansa să sară gardul, probabil acuma am fi vorbit despre deces. Şi primarii şi vânătorii şi medicii veterinari care pot interveni, trebuie să conştientizeze riscul la care se supune omul în momentul în care se află în prezenţa unui urs. În orice minut, în orice secundă, prezenţa acestor animale sălbatice în localităţi, se poate transforma într-un pericol iminent”, a declarat Tánczos Barna.  

”Mă bucur extrem de mult că cele două persoane au scăpat, dar în momentul în care omul ajunge între ursoaică şi pui, viaţa acestor persoane este într-un pericol real”, a mai declarat ministrul. 

Tánczos Barna a mai precizat că există bază legală pentru ca primarii să acţioneze în cazurile în care urşii atacă oameni. 

”Noi, Ministerul Mediului, am pus la dispoziţia primarilor baza legală de a interveni în astfel de situaţii. Ordonanţa de Urgenţă prevede o intervenţie graduală care începe cu alungarea şi relocarea şi orice primar care se află în situaţia primarului din Sinaia are obligaţia de a acţiona preventiv în interesul oamenilor din localitate şi a turiştilor. Dacă sentimentele ursoaicei sau puiului sunt mai importante decât viaţa umană, eu nu mai înţeleg despre ce vorbim. Avem posibilitatea relocării în natură, departe de oameni”, a declarat ministrul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Evenimente » Doi turişti ucraineni au fost răniți încercând să fugă din calea unei ursoaice, în apropiere de Castelul Peleş din Sinaia