Antena Meniu Search
x

Video Dosarul șpăgii de la UNIFARM. Statul a aruncat cu bani în sute ventilatoare ce zac în depozite

Cel mai sensibil pacient, România pierde lupta cu boala din cauza corupţiei. La începutul pandemiei, sume impresionante au fost lăsate pe mâinile lui Adrian Ionel, directorul UNIFARM, ca să asigure materialele sanitare necesare. O afacere de care toţi voiau să se agaţe. Şi uite aşa, în ziua 248 a pandemiei, în depozitele UNIFARM, încă zac sute de ventilatoare care ar fi putut fi "o gură de oxigen" pentru pacienţii care nu au un loc la ATI.

de Redactia Observator

la 13.11.2020, 19:48

Vezi și
  • 76 de milioane de lei, cheltuite în patru zile de Adrian Ionel, fostul șef al UNIFARM
  • 265 de ventilatoare zac şi acum în depozitele companiei, fiind neconforme
  • Adrian Ionel a fost trimis în judecată de DNA în dosarul şpăgii de la UNIFARM

Pacientul România se zbate cu ultimele puteri în ziua 248 a pandemiei. Cum am ajuns aici?

Adrian Ionel, fostul director UNIFARM: Colegii din spitale să stea liniştiţi. Ne ocupăm de aprovizionarea lor. Avem grijă de ei!

La începutul crizei sanitare, cu o mică întârziere faţă de alte state europene care deja se pregăteau, ne-am dat seama că avem nevoie de materiale necesare în spitale. UNIFARM, compania de stat deţinută de Ministerul Sănătăţii, a primit undă verde să facă achiziţii. Şi bani. Mulţi bani.

Adrian Ionel, fostul director UNIFARM: Comenzile date de noi, de către UNIFARM, sunt uriașe. Am comandat într-o primă parte 375 de ventilatoare, 200.000 de teste PCR și peste un mil de teste de reacție rapidă că să pretestam populația.

Doar că materialele cumpărate erau neconforme.

Horia Trăilă, manager Spitalul Mioveni: A trebuit să returnăm nişte pachete pentru că într-adevăr nu puteau fi folosite, nu puteau să asigure nivelul de protecţie corespunzător.

Dosarul UNIFARM: 76 de milioane de lei, cheltuite în patru zile

Un mic detaliu în febra afacerilor cu oameni de casă. UNIFARM, condus atunci de Adrian Ionel, a primit în primă fază, de la Guvern, 76 de milioane de lei. Bani pe care i-a cheltuit în doar patru zile!

Al doilea credit a fost de peste un miliard de lei, semnat pe 3 martie  - credit dat de o bancă şi garantat de ministerul finanţelor publice. Banii erau gestionaţi tot de Ionel, directorul UNIFARM, care putea să cumpere fără llicitaţie, echipamente medicale.

Pe lângă măşti, UNIFARM a cumpărat şi ventilatoare.

Dorel Săndesc, vicepreşedinte SRATI: Nouă ni s-a cerut postfactum, după ce ele au fost achizionate, să le dăm un acord simplu și am considerat că nu putem, pentru că nu avem acest drept legal.

Acum, ar fi făcut diferenţa. Câte vieţi ar fi putut fi salvate cu aceste echipamente, nu vom şti niciodată.

Cert este că pe 23 martie, s-au încheiat două contracte cu Ducos Trading, care urma să livreze 400 de ventilatoare pulmonare din China, deşi firma nu se regăsea pe lista acceptată de Comisia Europeană. Au fost livrate doar 265, pentru care UNIFARM a plătit aproape 70 de milioane de lei. Adică peste 48.000 de euro pe un ventilator, un preţ exorbitant.

265 de ventilatoare zac şi acum în depozitele UNIFARM

Dorel Săndesc, vicepreşedinte SRATI: Comisia ATI a propus o comisie tehnică care să evalueze dacă aceste ventilatoare corespund din punct de vedere tehnic. Va reprezenta fără îndoială un aport substanțial. Am reușit până acum să facem față, greu, tot mai greu, zi după zi.

Ce avem acum? 2.225 de ventilatoare la un total de paturi ATI de 4175. Iar aceste cifre au putut fi atinse prin achiziţii cu bani de la Banca Mondială, achiziţii făcute de autorităţile locale şi cu bani de la societatea civilă.

Acum, statul, sub presiunea numărului enorm de infectări şi de cazuri grave, cumpără din nou materiale sanitare de alte 345 de milioane, prin Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate. Iar pe listă sunt şi 1500 de ventilatoare pe lângă teste rapide, măşti chirurgicale şi seringi.

Adrian Ionel este trimis în judecată de DNA în dosarul şpăgii de la UNIFARM. La compania Ministerului Sănătăţii a fost votat un alt director interimar, Adrian Ghenciu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Dosarul șpăgii de la UNIFARM. Statul a aruncat cu bani în sute ventilatoare ce zac în depozite