Antena Meniu Search
x

"Dumnezeu l-a chemat la el". Un preot din Neamţ a murit în timp ce spovedea credincioşii

Doliu în Biserica Ortodoxă română, după ce părintele Dumitru Chiorbeja de la Parohia Dreptu, comuna Poiana Teiului, Protopopiatul Ceahlău, a murit în timp ce spovedea credincioşii.

de Monica Palade

la 25.11.2021, 14:33

„Cu multă durere în suflet am aflat că în seara zilei de 20 noiembrie 2021, a plecat din această lume vrednicul de pomenire părinte Dumitru Chiorbeja, preot paroh în satul Dreptu, județul Neamț, fiul său, preotul Valeriu-Dumitru Chiorbeja, fiind parohul comunității euharistice de la Haugesund în Regatul Norvegiei. Părintele Dumitru a trecut la veșnicele lăcașuri în timp ce se afla în scaunul de Spovedanie, înarmat cu epitrahilul, crucea și rugăciunea, căutând până în ultima clipă a vieții sale de slujitor al lui Hristos să câștige suflete pentru Împărăția Cerurilor.

O viață de luptă și trudă încheiată eroic, așa cum se cuvine celor care se află în prima linie a Bisericii Luptătoare. Am slujit cu părintele Dumitru Chiorbeja de multe ori, atât în țară cât și în Episcopia Europei de Nord. Chiar anul acesta, pe 7 august, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla am liturghisit împreună la hramul Schitului Poiana Maicilor, la poalele Muntelui Ceahlău. Impresionat de lucrarea sa misionară, i-am conferit cu mare bucurie Crucea Nordului, distincția cea mai înaltă a Ortodoxiei românești boreale. Atotmilostivul Dumnezeu să odihnească în Cer sufletul părintelui Dumitru și să-i întărească familia sa trupească și pe cea duhovnicească iar pe noi toți să ne miluiască ca un Bun și de oameni Iubitor. Veșnica sa pomenire din neam în neam!”, a anunţat Episcopul Macarie Drăgoi.

Potrivit părintelui Mihai Damian, preotul Dumitru Chiorbeja s-a născut pe 18 martie 1952, în satul Dreptu. A slujit în biserică aproape 50 de ani.

"Dumnezeu l-a chemat la el"

Pe acelaşi subiect

„În anul 1982, a fost numit paroh în Parohia Dreptu, unde a slujit până în ziua de 20 noiembrie 2021, timp de 39 de ani. În total, părintele Dumitru are 49 de ani de slujire preoțească. (...) După o slujire preoțească de 49 de ani, în seara zilei de 20 noiembrie 2021, a plecat la cele veşnice. Conducerea Protopopiatului Ceahlău, reprezentată de părintele protopop Ionel Cuţuhan, împreună cu preoții protoieriei, și cu enoriașii Parohiei Dreptu transmit sincere condoleanţe familiei îndoliate. Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace și să-l așeze în ceata celor aleși ai săi. A fost un ostaș vrednic al Lui Hristos, pe care l-a slujit până în ultimul moment al vieții”, a amintit părintele Mihai Damian.

Mesajele de condoleanţe au curs printre credincioşi pe pagina de Facebook. „A plecat dintre noi ,pe aripile ingerilor, sufletul Parohiei Dreptu si o parte din sufletul nostru.Multi dintre noi am fost crestinati de domnia sa,pentru multi a fost nas de cununie sau ne-a unit destinele si ne-a calauzit in aceasta viata,cu bune si rele;a condus pe ultimul drum persoane dragi noua si acum noi nu vom fi oi ratacite ,ci vom face dovada acelui bob care a cazut in pamant fertil si a rodit.; poate ne-a certat uneori ,dar cu mila unui tata ,pe noi oile sale si ne-a arat lumina pentru ca in lumina sa traim vesnic.

S-a luptat pentru enoriasii sai si parohia sa si astazi biserica, sufletele noastre sunt cernite. Umbre ale acestui pamant prolific , dar sper ca nu in zadar, ci vrednici urmasi ai parintelui Dumitru Chiorbeja care a fost ca smochinul roditor si a lasat slujitor la altarul credintei si crestinismului un fiu vrednic care-i paseste pe urme.

Sa ne dovedim cinstirea fata de memoria sa toti cei pe care in vreun fel sau altul i-a calauzit in aceasta viata,pe care i-a consiliat sau salvat sufleteste cu ajutorul lui Dumnezeu.

Sa fim alaturi de familia sa puternic incercata si sa-i pastram recunostinta vesnica deoarece la Dumnezeu multi chemati,dar putini alesi......La zi mare a ajuns in imparatia lui Dumnezeu si Maica Domnului, pe care parintele Chiorbeja o elogia si o venera, ii este calauza in viata vesnica ca si pe acest pamant.Dumnezeu sa te aseze nasule drag de-a dreapta sa ,"la mese intinse ,cu faclii aprinse", in cantec de ingeri”

„A plecat dintre noi,duhovnicul satului nostru, Părintele Dumitru Chiorbeja, Odihnească în pace, Pios omagiu”

„Preotul DUMITRU CHIORBEJA de la parohia Dreptu a plecat să cânte cu îngerii...Odihnă veșnică!!! De multe ori mi-a mîngîiat sufletul,cînd am avut nevoie de un sfat, de o lumină să-mi găsesc calea...ÎN BISERICA DE PIATRĂ,A SLUJIT VIAȚA TOATĂ,TOTDEAUNA DE MERGEAI,UȘA DESCHISĂ GĂSEAI,EL MEREU ERA PREZENT,ȘI-TI DĂDEA UN SENTIMENT,DE NĂDEJDE,SIGURANȚĂ,AVEA O AȘA PRESTANȚĂ,CĂ TE INTORCEAI MEREU,SĂ VORBEȘTI, CU SLUJITORUL LUI DUMNEZEU.DRUM BUN PĂRINTE,AM RĂMAS PUSTIIȚI,DUMNEZEU SĂ TE-AȘEZE ,CU CEI PREAFERICIȚI.UN SUFLET AȘA BLÎND SI BUN, CA DUMNEATA,CU HARUL BINECUVÎNTAT NE CHEMA.A MAI PLECAT UN INGER DINTRE NOI,PĂCĂTOȘII,PLINI DE GRIJI ȘI NEVOI, SĂ-L POMENIM NOI DEACUM ÎN RUGĂCIUNE, CEI CĂRORA ,NE-A FOST SPRIJIN ÎN ACEASTĂ LUME”.

"Drum lin către ceruri părintele și duhovnicul nostru drag Dumitru Chiorbeja .Nu te vom uita niciodată.Ai fost un preot și un om de o simplitate deosebita. Odihna vesnica!"

"S-a mai stins un stâlp al credinței ortodoxe, Dumnezeu l-a chemat la el pe părintele Dumitru Chiorbeja, un preot cu un mare har, un Om deosebit! Drum lin spre împărăția cerurilor părinte!", sunt câteva dintre mesaje.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » "Dumnezeu l-a chemat la el". Un preot din Neamţ a murit în timp ce spovedea credincioşii