Antena Meniu Search
x

Episcopul Grigore Leu, dezhumat după 70 de ani de la moarte. Cercetătorii cred că a murit otrăvit cu arsenic, după o întâlnire cu Petru Groza

Sunt aproape trei decenii de la căderea comunismului, dar multe dintre crimele atribuite regimului rămân încă învăluite în mister. Este şi cazul morţii suspecte a unui episcop care a decedat în 1949, după o întâlnire cu primul-ministru de atunci, Petru Groza. La 70 după moartea sa, arheologii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului deschid, în aceste zile, mormântul prelatului, considerat martir.

Vezi și

Sunt aproape trei decenii de la căderea comunismului, dar multe dintre crimele atribuite regimului rămân încă învăluite în mister. Este şi cazul morţii suspecte a unui episcop care a decedat în 1949, după o întâlnire cu primul-ministru de atunci, Petru Groza. La 70 după moartea sa, arheologii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului deschid, în aceste zile, mormântul prelatului, considerat martir. Sub coordonarea procurorilor militari, specialiştii vor căuta indicii care să sprijine teoria că episcopul ar fi fost otrăvit. 

Mormântul prelatului se află chiar în incinta Episcopiei Huşilor. Ieri, încă de dimineaţă, aici au început pregătirile pentru a readuce la lumină rămăşiţele pământeşti ale fostului episcop martir, Grigore Leu.

Un trecut cu multe semne de întrebare rămase din perioada comunistă. Acţiunea face parte dintr-o anchetă amplă iniţiată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, sub coodonarea Parchetului Militar.

Cercetătorii cred că Grigore Leu, opozant al regimului comunist, ar fi murit otrăvit cu arsenic pe 1 martie 1949, în urma unui întâlniri cu prim-ministrul de atunci, Petru Groza.

În cursul zilei de ieri s-au făcut săpături pentru deschiderea mormântului, urmând ca astăzi să aibă loc deshumarea propriu-zisă a rămăşiţelor umane.

Cercetătorii IICCMER au efectuat mai multe astfel de acţiuni în ultimii ani, cu rolul de a investiga şi arhiva abuzurile din perioada comunistă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Episcopul Grigore Leu, dezhumat după 70 de ani de la moarte. Cercetătorii cred că a murit otrăvit cu arsenic, după o întâlnire cu Petru Groza