Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ipoteze privind incendiul care a devastat Palatul Episcopal din Oradea

Un scurtcircuit sau chiar foc pus intenţionat. Sunt cele două variante luate în calcul, în acest moment, de anchetatori. Acum, se văd proporţiile clare ale dezastrului. Din frumoasa clădire de patrimoniu, doar parterul a mai rămas întreg.

de Redactia Observator

la 27.08.2018 , 01:01

Un scurtcircuit sau chiar foc pus intenţionat. Sunt cele două variante luate în calcul, în acest moment, de anchetatori. Acum se văd proporţiile clare ale dezastrului. Din frumoasa clădire de patrimoniu, doar parterul a mai rămas întreg. Pagubele ar fi putut fi însă imense dacă ne gândim la ce e în jur. Practic, În Piaţa Unirii din Oradea sunt doar clădiri-monument cu o valoare inestimabilă. Lipită de palatul episcopal este clădirea vechii case de păstrare şi economii care adăposteşte acum sedii de bănci, iar peste drum este celebra casă Kovacs, clădire remarcabilă construită în stil neoclasic la începutul secolului XIX.

Focul a ruinat fiecare corp al Palatului. Acoperişul, mansarda şi etajul sunt scrum. În total, 1400 de metri pătraţi. Din cenuşă, anchetatorii strâng acum probe. Cum s-a ajuns la dezastru?

Cu o oră înainte de declanşarea incendiului, un apel la 112 anunţa că un stâlp de elctricitate din zona Palatului Episcopal a luat foc. 

Vezi și

ISTVAN, martor:

Cablajul de la iluminatul stradal a luat foc. Ardea cu flacără. Era o flacără absolut vizibilă. Am aşteptat încă 20 de minute şi nu am văzut niciun echipaj de la pompieri să vină afară. După aia a început ploaia şi a stins flacăra.

IOAN MIHAIU, prefect Oradea:

A fost o echipă de la Electrica, au verificat, nu au găsit o problemă deosebită. O să lămurim în cadrul acestei cercetări, se va lămuri şi cu acest aspect al stâlpului respectiv. 

Doar că problemele au continuat. Şi se văd foarte clar într-o imagine surprinsă cu doar două minute înainte de apariţia flăcărilor uriaşe. Sistemul public de iluminat de pe faţada monumentului părea defect. 

SEBASTIAN, martor:

Am văzut jocul acela de lumini, ca la neon, când nu pornesc neoanele din prima. M-am gândit să păstrez o amintire. Chiar din acea cauză am filmat acele luminiţe. 

MIRCEA MLAN, viceprimar Oradea:

În mod normal, iluminatul ar fi trebuit să meargă continuu. Iluminatul a fost realizat o dată cu reabilitarea clădirii.

Doar că, în această situaţie, un scurtcircuit nu poate fi luat în calcul. O spune un electromecanic care a văzut imaginile.

ŞTEFAN IURA, electromecanic:

Un scurtcircuit, dacă se face, se face pe o linie dreaptă. Sau dacă se face, se face în cel mult două locuri, la doze. 

A fost deschis un dosar penal pentru distrugere. Criminalişti, pompieri, reprezentanţi ai Episcopiei, inspectori în construcţii - toţi fac parte dintr-o comisie care cercetează acum cauzele incendiului devastator. Monumentul era în conservare, dar adăpostea valori istorice. Picturile murale din interior nu au fost niciodată evaluate... 

ANTON CIOBA, rector Seminarul Greco-Catolic

Dincolo de frumuseţea pe care o avea, aici a locuit şi Regele şi Regina când au fost la Oradea. Deci, valoarea în sine încă este mare. 

Clădirea a fost construită între 1903 şi 1905. În perioada comunistă, aici a funcţionat Biblioteca Judeţeană a Municipiului Oradea. Imediat după Revoluţie, Palatul a fost retrocedat şi a revenit în proprietatea Episcopiei Greco-Catolice. Clădirea urma să fie reabilitată şi apoi redeschisă publicului pentru vizitare şi activităţi culturale. Acum, va trebui reconstruită. Pentru asta, Primăria Oradea a anunţat că va contribui financiar, iar Episcopia va deschide un cont pentru donaţii.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Credeţi că autoritățile fac suficient pentru a preveni violențele dintre clanurile interlope din Capitală?
Observator » Evenimente » Ipoteze privind incendiul care a devastat Palatul Episcopal din Oradea