Antena Meniu Search
x

Video "Este primul caz în istoria recentă a județului". O femeie din Alba, suspectă de botulism după ce a mâncat pește dintr-o conservă

O femeie din Alba a ajuns la spital cu suspiciune de botulism, după ce a mâncat o salată făcută cu peştele dintr-o conservă. Femeia s-a simţit rău mai multe zile la rând şi a sunat, în cele din urmă, la 112. A ajuns la Spitalul Judeţean, iar de acolo la Oradea, cu elicopterul, pentru un administrarea unui ser salvator. Probele de sânge prelevate au ajuns în Capitală, la Institulul Cantacuzino, unde medicii vor stabili cu exactitate despre ce este vorba. Totodată, DSVSA Alba a deschis o anchetă.

de Dorin Gâldău

la 20.10.2022, 07:46

Vezi și

Femeia a acuzat stări de rău încă de duminică. Luni s-a simţit cumplit, iar marţi n-a mai putut suporta simptomele şi a sunat la 112. După primele evaluări medicale concluzia medicilor a fost una clară: pacienta e suspectă de botulism. Pentru că Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba nu avea un ser antibotulinic, medicii au decis ieri să o transfere pe femeie la Oradea. 

Dan Crainic, director medical Spitalul de Urgenta Alba Iulia: Am transferat pacienta în stare stabilă, staţionară, avea ceva simptomatologie neurologică, dat starea ei nu s-a agravat. Am transferat-o la Spitalul de Boli Infecţioase din Oradea cu elicopterul. 

Primul caz de suspiciune de botulism în județul Alba, din istoria recentă

Între timp, probele de sânge prelevate au fost trimise la Institutul Contacuzino din Capitală pentru analize suplimentare.

Pe acelaşi subiect

Direcţia de Sănătate Publică Alba a emis şi o alertă prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, sistem de raportare a problemelor legate de siguranţa alimentelor în cadrul Uniunii Europene.

Alexandru Sinea, director DSP Alba: Se suspicionează ca boala să fie contractată ca urmare a consumului unei conserve de peşte de către pacientă şi trebuie să menţionăm că acesta este primul caz de suspiciune de botulism la nivelul judeţului Alba din istoria recentă. 

Cazul a ajuns şi în atenţia Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba. 

Dragoș Suciu, purtător de cuvânt al DSVSA Alba: S-au început verificările inclusiv la magazinul de unde a fost comercializat produsul suspicionat, controalele vizează mai multe aspecte, inclusiv analizarea produsului prin probe de laborator. 

Ce este botulismul

Botulismul este o intoxicaţie care apare ca a urmare a unei toxine produse de o bacterie care se dezvoltă în medii lipsite de oxigen.

Conservele, în special, le oferă acestor bacterii un mediu de proliferare perfect. Neurotoxina produsă de această bacterie este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute. În absența unui tratament rapid, infecția poate duce la paralizie, dificultăți severe de respirație și chiar la moarte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Evenimente » "Este primul caz în istoria recentă a județului". O femeie din Alba, suspectă de botulism după ce a mâncat pește dintr-o conservă