Antena Meniu Search
x

Video Exclusiv: Filmul naufragiului din Marea Neagră. De ce s-a scufundat pescadorul şi nimeni n-a observat dispariţia lui timp de 14 ore

Tragedie pe mare: trei oameni au murit, iar alţi doi sunt căutaţi cu nave şi elicoptere, după ce un pescador s-a scufundat. Un pescar care a ieşit în larg seara trecută ne-a a povestit în exclusivitate ce s-a întâmplat: nava era supraîncărcată si a fost rasturnată de vânt puternic. Ce ne-a facut să ne punem mari semne de intrebare este că nimeni nu a anunţat dispariţia pescadorului timp de 14 ore. Firma care deţine nava se leagă de numele unor oameni foarte influenţi. 

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 17.05.2021, 19:30

Vezi și

Alarma pe mare s-a dat puţin după ora 8 dimineaţa. Un apel la 112 anunţă dispariţia unui pescador la bordul căruia se aflau cinci pescari. O armată de salvatori a pornit în căutări: pe apă, la ţărm şi în aer. 

Au chemat în ajutor un elicopter şi din Bulgaria. 

În timp ce salvatorii "periau" litoralul de la sud până în deltă marea a dus la ţărm trei cadavre. Curenţii puternici au dus doi dintre bărbaţi în zona Gura Portiţei şi unul pe plaja Vadu. 

Pescadorul Shark 1 a plecat în misiune, ieri dimineaţă, alături de un altul de la aceeaşi firmă, Shark 3, din Portul Midia în zona Gura Portiţei. Ar fi trebuit să ajungă înapoi în port încă de aseară, la ora 22. Marinari de pe cinci ambarcaţiuni pescuiau în acea zonă. În jurul orei 20, vântul puternic i-a speriat pe pescari. Unui dintre ei a povestit pentru Observator prin ce a trecut. 

Pe acelaşi subiect

Pescar: A venit un vânt din sud care nu era dat pe meteo. La ora 9 am plecat şi eu, când am văzut că s-a pus vântul tare.

De ce s-a scufundat pescadorul

Pescadorul Shark 1 era la 7 mile în larg, în dreptul Edighiol Periboina, la 10 kilometri de Gura Portiţei. Aici s-ar fi şi scufundat. De la ora 18.30 s-a pierdut orice legătură cu pescadorul.

Pescar: L-a prins vântul puternic acolo. A fost cred că prea încărcată. El avea vreo sută de saci pe vaporaşul ăla puşi, asta înseamnă vreo 5-7 tone. 

Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat. O defecţiune tehnică e una din ipotezele luate în calcul. Ambarcaţiunea ar fi întâmpinat ceva probleme încă de la plecare.

Pescar: La Gura Portiţei au stat cu luminile aprinse, s-au culcat să se odihnească şi le-a consumat bateria. Cred că le-a dat curent de a pornit motorul.

Şi totuşi... nimeni nu a sesizat dispariţia pescadorului timp de 14 ore. Nici măcar colegii lor care lucrau la aceeaşi firmă.

Pescar: Nu am văzut nimic să zici că a tras cu o petardă, a tras cu o rachetă. Nu au avut timp, nici nu au ştiut ce se întâmplă cu ei. Nu ai ce să-i faci. Dacă ţi s-a oprit motorul te apuci travers şi te-a basculat imediat. Ei amândoi fiind de la aceeşi firmă trebuiau să stea lângă ăla mic. Ăla e mai mare, e mai puternic, ăla i-a dat în gură şi s-a dus acasă, dar ăsta mic a rămas în urmă. 

Cosmin Dumitrache, şef ANR: Ei ar fi putut să dea, echipamentul pe care îl au permite acest lucru. Adică vă referiţi în radio telefon dacă ar fi avut... nu au avut timp! Nu a apelat nimeni, nu a dat nimeni niciun semnal de SOS.

A cui e firma care avea pescadorul

Pescadorul scufundat aparţine societăţii SEA SHARKS SRL, din Constanţa. Firma a fost înfiinţată în 2017 şi are patru acţionari. printre ei, Cosmin Stroe, fiul preşedintelui PSD Constanţa, Felix Stroe, şi Marius Gherasim, fost consilier local în Primăria Năvodari şi patron al unuia dintre localurile de fiţe din nordul Litoralului. Niciunul dintre patronii nu a putut fi contactat. 

Una din navele fimei a adus astăzi trupurile neînsufleţite în Portul Midia.

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Trei din cei cinci pescari au fost aduşi în urmă cu scurt timp aici, de una dintre bărcile de salvare. Poliţiştii criminalişti sunt şi ei acolo, urmând ca toate cele trei cadavre să fie duse pentru necropsie.

Cazul este acum cercetat şi de Autoritatea Navală Română. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Exclusiv: Filmul naufragiului din Marea Neagră. De ce s-a scufundat pescadorul şi nimeni n-a observat dispariţia lui timp de 14 ore