Antena Meniu Search
x

Fetiţă din Mureş, despărţită de mama grav bolnavă înainte ca femeia să se stingă din viaţă. I-a strigat numele copilei până în ultima clipă

Durere fără margini pentru o fetiţă din Mureş, care a fost despărţită de mama grav bolnavă, cu doar câteva zile, înainte ca femeia să se stingă din viaţă. Până în ultima secundă, femeia i-a strigat numele copilei.

de Monica Palade

la 15.09.2021, 16:28

Fetiţă din Mureş, despărţită de mama grav bolnavă înainte ca femeia să se stingă din viaţă. I-a strigat numele copilei până în ultima clipă - Facebook/Viorel Pasca

Fetiţa din Sântana de Mureş, în vârstă de 7 ani, a avut grijă în tot acest timp de mama sa. O spăla, îi gătea şi avea grijă de ea. Dar cu toate acestea, în ultimele zile de viaţă ale femeii, reprezentanții Direcţiei pentru Protecţia Copilului au hotărât să o ia de lângă mama ei.

În tot acest timp, amândouă erau disperate să se regăsească. Eforturi că ele să fie împreună au venit și din partea administratorului căminului unde era îngrijită femeia. Fară succes însă. Ea a murit în câteva zile și a fost îngropată în cimitirul din Dumbrava, din județul Bihor, fără ca vreo rudă să fie prezentă. Nici măcar fiica sa nu a fost lăsată să meargă la înmormântare.

Femeia şi-a strigat copila până în ultima clipă

Femeia bolnavă fusese internată în Spitalul de Boli Infecțioase din Târgu Mureș, iar medicii nu îi dădeau prea multe șanse de vindecare. Când starea de sănătate i s-a agravat, ea a fost transportată cu o ambulanța la un cămin din județul Bihor.

Pe acelaşi subiect

”Striga încontinuu numele fiicei ei, nu putea vorbi pentru că era bolnavă, dar tot timpul striga după fiica ei, Getuța. Fetița de 7 ani avea grijă de ea, îi schimba pampersul, spăla, făcea de mâncare”, a declarat Delia Păcală, coordonatorul căminului, pentru Antena 3.

S-a stins din viaţă în lacrimi şi neconsolată că nu şi-a mai văzut niciodată fiica. 

Povestea a fost relatată pe pagina de Facebook şi  Viorel Pasca, un angajat al căminului. "Săptămâna trecută vă povesteam despre o femeie din Mures care la doar 32 de ani a fost trimisă la Dumbrava in stare foarte gravă , pentru că nu era nimeni care să aibă grijă de ea. Fetița de șapte ani care ii era alături si care din spusele asistentei sociale, o ingrijea si o ajuta după puterile ei, a fost luată de DGASPC Mures, cu toate că aceasta țipa si plângea, nedorind să fie despărțită de mama ei. Am primit mesaje de la diferite persoane care doreau să îngrijească fetița si noi, de altfel, ne gândeam că ar fi bine să o aducem să fie aproape de mama ei in ultimele zile din viața acesteia, după care să găsim cadrul legal potrivit pentru a o ingriji.

A doua zi însă, mama ei a decedat zădărnicind astfel orice plan de a le mai oferi posibilitatea de a mai fi împreună. Ne-am gandit apoi dacă ar fi bine să aducem fetița să asiste la inmormantarea mamei ei, știind bine că erau foarte apropiate și in viitor, peste ani, cu siguranță va avea regrete că nu a fost alături măcar la inmormantarea acesteia. In naivitatea mea, chiar credeam că cei de la DGASPC Mures vor face tot posibilul ca acest lucru să se întâmple, dar am realizat cu surprindere că aceștia nici nu voiau sa audă de așa ceva. Am sunat până m-am săturat, m-au trimis de la unul la altul, fiecare spunându-mi că așa ceva nu se poate. Am renunțat in cele din urma la idee si am zis totusi că peste ani, fetița ar dori să meargă poate la mormantul mamei ei , cu o floare sau pur si simplu ar dori să știe că este undeva acolo, aproape de locul in care au trăit si nu la Dumbrava aflată la câteva sute de kilometri distanță.

”Dragă Getuţa, te rog iartă-ne"

Așa că am inceput iar să sun, solicitând să aleagă dacă aduc fetița la inmormantare sau o duc pe mama ei să o inmormanteze acolo in satul ei. Mi-au răspuns in cel mai sec mod posibil că acest lucru nu intră in atributiunile lor. I-am intrebat dacă nu cumva ei sunt cei care trebuie sa vegheze si să aibe in vedere interesele minorului, intrebarea fiind bineinteles, retorica. Mi-au spus că da, dar că lucrurile acestea nu au legătură cu copilul, ceea ce desigur nu e adevărat . Cred că interesele copilului trebuie să fie pe primul loc si nu doar cele actuale ci și cele viitoare. Până la urmă, mi-au spus să formulez o cerere in scris, ceea ce am si făcut imediat, doar că pentru răspuns va trebui să astept până la...15 zile. Desigur, nu puteam aștepta atât, așa că având totuși o mică speranță că până la urmă vor da un răspuns favorabil, am asteptat cinci zile deși se impunea ca înmormântarea să se facă intr-un timp mult mai scurt. In cele din urmă , doamna R.A. a fost înmormântată in cimitirul din Dumbrava (foto) fără ca cineva drag sau cunoscut să participe la slujba de inmormantare.

”Dragă Getuta, te rog iartă-ne pentru că noi, cei mari care ar trebui să te protejăm, am permis să fii luată de lângă mama ta, care in zilele cât a fost îngrijită la Dumbrava te-a pomenit mereu și a dorit să te aibă lângă ea. Te rog iartă-ne că nu am fost mai insistenti, mai categorici și mai vehemenți in incercarea de a te aduce aici și am lăsat niște oameni cărora puțin le pasă de tine să decidă in locul tău . Ne pare rău că nu ai fost lângă mama ta in ultimele clipe ale vieții ei, știm că nu tu esti vinovată pentru asta si nu de tine a depins acest lucru, dar poate ar fi trebuit ca noi să luptăm mai mult pentru tine si pentru ceea ce iti doreai tu. Ne-am gândit la tine in ziua înmormântării și am luat o coroană de flori din partea ta pe care am așezat-o pe mormântul mamei tale, ca un sărut, si un te iubesc mult, din partea ta. Probabil nu vei citi niciodată aceste rânduri dar vrem să știi că ne pasă de tine și dacă vreodată vei avea nevoie de ajutorul nostru vom face tot ce putem să te ajutăm. Cu deosebită prețuire, echipa de la Dumbrava".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Fetiţă din Mureş, despărţită de mama grav bolnavă înainte ca femeia să se stingă din viaţă. I-a strigat numele copilei până în ultima clipă