Antena Meniu Search
x

Video Filmul unei intervenții ca la carte. Un exemplu de cum putea fi evitată tragedia de la Onești

La exerciţii demonstrative şi simulări nu ne întrece nimeni. Doar intervenţiile în lumea reală ne încurcă puţin. Culmea, echipa mascaţilor care a intervenit la Oneşti se descurca de minune la antrenamente şi o să vedeţi imediat imagini. Pentru a demonstra că totuşi se putea interveni şi altfel, vă arătăm un caz asemănător, din Bucureşti, în care mascaţii au intervenit spectaculos şi impecabil. Victima a fost salvată.

de Bogdan Ocnaru

la 03.03.2021, 21:02

Vezi și
  • Exemplu de intervenție ca la carte pentru recuperarea unui ostatic

Nu este o scenă de film, ci o intervenţie de succes în cazul unei luări de ostatici. Imaginile sunt filmate în 1998, la Bucureşti. Un bărbat, evadat din închisoare, a sechestrat un bătrân, într-un apartament aflat la ultimul etaj al unui bloc. Mascaţii intră în casă pe frânghie, de pe acoperiş, şi salvează victima. Agresorii au fost şi ei prinşi în viaţă. După 23 de ani, fostul şef SIAS îşi aminteşte misiunea ca în filme.

''Când m-a văzut în dreptul geamului, s-a ridicat, a apucat cuţitul de lamă şi a vrut să-l arunce în mine. Atunci am executat foc cu mitraliera. Aveam muniţie de manevră, pe picior aveam pistol cu cartuş pe ţeavă, cu muniţie reală. Trebuie să salvez persoana. Noi am coborât şi colegii au spart uşa şi au intrat în apartament. Mascat cu un cuţit în mână, apoi suspecţii luaţi de mascaţi.''

Cum putea fi evitată tragedia de la Onești

Condiţiile unei acţiuni asemănătoare ar fi fost întrunite şi la Oneşti.

Iulian Puiu, fost negociator: Din momentul în care am fi avut declaraţia autorului privind luarea de ostatici şi punerea vieţii acestora sub ameninţare, în momentul 2 ar fi trebuit să avem intervenţia.

Emil Moraru fost șef SIAS: Trebuie să-l credem pe care e pornit să facă ceva.Trebuie să îţi iei măsurile de rigoare, trebuie să-i îndeplineşti cerinţele.

Intervenţia a fost însă o lungă aşteptare. Decizia de a sparge uşa a fost luată după cinci ore, când din apartament se auzeau deja ţipetele victimelor.

Ștefănuţ Moraru, negociator SAS: Am observat mişcarea siluetelor agresorului şi a unui ostatic, în balcon. Am auzit zgomote şi ţipete din interior. Ne-au adus indicii că în interior s-a produs o agresiune.

Doar că până la acest moment critic, ar fi putut fi folosit un lunetist.

Ce vedeţi în imagini este un exerciţiu demonstrativ, filmat în urmă cu trei ani la Bacău. Culmea, este aceeaşi echipă care a intervenit la Oneşti. Simulează salvarea unui ostatic din mâinile unui atacator înarmat cu un cuţit. Totul decurge spectaculos şi fără greşeală. Misiune îndeplinită. Doar că realitatea nu a mai semănat cu antrenamentul: doi oameni au murit.

Bogdan Busuioc, fost negociator: Ce ar fi făcut americanii? Americanii, în astfel de condiţii, poate ar fi folosit arma din dotare, dacă viaţa ostaticilor ar fi fost direct pusă în pericol.

Până vom ajunge la viteza de reacţie a americanilor, vom visa în continuare la o intervenţie ca în filme.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Filmul unei intervenții ca la carte. Un exemplu de cum putea fi evitată tragedia de la Onești