Antena Meniu Search
x

Video Garda Apulum, spectacol de reconstituire istorică, la zece ani de existenţă. Bătălia dintre daci şi romani, aplaudată la scenă deschisă

Istorie pe viu, ieri, în Alba Iulia. Garda Apulum, un simbol al oraşului, a aniversat zece ani de existenţă printr-o reconstituire istorică urmărită de sute de curioşi. Cel mai aşteptat moment a fost bătălia dintre daci şi romani. 

de Redactia Observator

la 30.10.2022, 11:44

Vezi și

Spectacolul, susţinut în fața Porții a IV a Cetății Bastionare Alba Carolina, i-a încântat mai ales pe copii. 

''Mie mi-a plăcut la reprezentaţie când s-au luptat.''

Andrei Barna, soldat roman: De mic m-a pasionat foarte mult istoria şi mi-a plăcut foarte mult partea aceasta antică. 

Andrei are 14 ani, iar de 6 este soldat roman. Are planuri mari pentru când va creşte. Vrea să devină centurion, dar şi istoric. 

Pe acelaşi subiect

Andrei Barna, soldat roman: Am trăit mai mult alături de Legiune decât am trăit fără. Şi face parte din viaţa mea foarte mult.

Este vorba despre Legiunea XIII Gemina, care, după cel de-al doilea război dintre Decebal şi Traian, adică după anul 106, a devenit principala legiune din Dacia. În total, 80 de luptători voluntari i-au încântat, ieri, pe spectatori.

''Ceva ce poate şi educa în afară de, să zic, a distra lumea. Este destul de multă istorie în spatele acestor evenimente.''

''E o idee bună, îi atrage pe turişti...şi mai ales pe copii. Le dă, nu ştiu, aşa, să înveţe mai mult despre istoria României.''

''Reprezentaţia este foarte interesantă pentru că ne arată istoria, istoria de acum mii de ani.''

Garda Apulum, simbol al orașului Alba Iulia

Acest proiect de reconstituiri istorice antice a debutat în Alba Iulia pe 26 octombrie 2012, sub coordonarea Muzeului Național al Unirii din oraş.

Liviu Zgârciu, coordonator Garda Apulum: Un proiect care îşi doreşte să promoveze patrimoniul istoric antic al oraşului Alba Iulia într-o formă inedită.

Ciprian Dobra, centurion Legiunea a XIII a Gemina: Sperăm că am făcut o imagine bună oraşului şi o viaţă mai frumoasă pentru cei care ne văd.

În cei 10 ani, Garda Apulum, devenită un brand al orașului Alba Iulia, se poate lăuda cu sute de reprezentații. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Garda Apulum, spectacol de reconstituire istorică, la zece ani de existenţă. Bătălia dintre daci şi romani, aplaudată la scenă deschisă