Antena Meniu Search
x

Video Incendiu la Palatul Nifon, clădirea Patriarhiei pentru care statul a dat 56 de milioane de lei. Lucrările de restaurare, la un pas să facă scrum monumentul

A fost panică în centrul Bucureştiului. Palatul Nifon, care aparţine Patriarhiei şi este monument istoric, a fost la un pas să se facă scrum. Clădirea era în plin proces de consolidare. Incendiul ar fi pornit de la o scânteie. Câţiva muncitori sudau la acoperiş când s-a pornit vâlvătaia. Pompierii au intervenit cu 10 autospeciale iar circulaţia în zonă a fost complet paralizată. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 06.09.2022, 19:42

Vezi și

Alarma s-a dat în jurul prânzului. Un nor de fum a acoperit Centrul Vechi al Capitalei. S-a instalat panica la kilometrul zero, într-o zonă extrem de aglomerată, înţesată de străzi mici, înguste. "Pompierii intervin acum cu 10 autospeciale pentru a stinge incendiul, tocmai de aceea jumătate din Calea Victoriei este complet blocată", arăta Andreea Milea, reporter Observator.

Incendiu în Centrul Vechi al Capitalei. Palatul Nifon a luat foc

În spatele prelatelor, ascuns de ochii trecătorilor, arde Palatul Nifon. Clădirea istorică e în plin proces de renovare. Câţiva muncitori sudau la acoperiş. Într-o clipă de neatenţie, o scânteie a sărit. Materialele pentru izolaţie s-au aprins rapid şi peste 300 de metri din clădire au căzut pradă flăcărilor. O bună bucată din acoperiş s-a făcut scrum. 

"Se efectuau lucrări de hidroizolaţie și au ars materialele specifice. Echiepele de salvatori au găsit patru bărbaţi pe acoperiş, probabil au încercat să stingă incendiul. Nu au existat persoane rănite", a declarat Daniel Vasile, ISU Bucureşti.

Pe acelaşi subiect

Două ore s-au chinuit pompierii să lichideze incendiul. "La noi mereu ia foc. Din două în două zile ia câte ceva foc - blocuri, biserici. Am văzut maşini de pompieri pe toate părţile", mărturiseşte un bucureştean.

Palatul Nifon, restaurat cu 56 milioane de lei

Din 2019 se lucrează la schimbarea la faţă a Palatului Nifon. O clădire remarcabilă, construită în 1895 de arhitectul francez Paul Gottereau. Statul român, prin Ministerul Dezvoltării, plăteşte o factură de 56 de milioane de lei pentru ca fosta bijuterie arhitectonică neoclasică să nu ajungă o ruină. Monumentul, cu două etaje, mansardă și pod, era atât de degradat, încât era doar o chestiune de timp până când palatul să se facă una cu pământul. 

Palatul Nifon este proprietatea Arhiepiscopiei Bucureştilor şi, la finalul lucrărilor, aici ar trebui să funcţioneze un centrul educaţional cu săli de expoziţie, spaţii pentru cursuri şi conferinţe, biblioteci, săli de lectură şi cantine pentru cursanţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Evenimente » Incendiu la Palatul Nifon, clădirea Patriarhiei pentru care statul a dat 56 de milioane de lei. Lucrările de restaurare, la un pas să facă scrum monumentul