INSP: Probabilitate mare ca noua tulpină britanică să cuprindă în curând întreg teritoriul României

De Andi Badea.
Publicat: 23.02.2021, 13:06.
Actualizat: 23.02.2021, 13:20

Institutul Naţional de Sănătăte Publică prezintă, marţi, analiza primelor 136 de cazuri de infectare cu noua tulpină de coronavirus, cea din Marea Britanie, şi avertizează asupra riscului de a pătrunde în România şi alte noi tulpini.

INSP a analizat primele 136 de cazuri de infectare cu noua tulpină

INSP a analizat primele 136 de cazuri de infectare cu noua tulpină

Shutterstock

Devine evidentă necesitatea realizării de secvenţieri ale căror rezultate să fie comunicate în timp cât mai scurt, pentru declanşarea rapidă a investigaţiei epidemiologice”, au transmis specialiştii. Aceştia atrag atenţia că ”ridicarea prematură a măsurilor va duce la o creştere rapidă a ratelor de incidenţă, a numărului de cazuri severe şi a mortalităţii”. Analiza arată că 80 de cazuri sunt în Bucurşti, iar restul au apărut în 20 de judeţe. 77 de cazuri nu au nicio legătură epidemiologică între ele şi doar 4% au istoric de călătorie în Marea Britanie.

Aşa după cum menţiona ECDC în Evaluările Rapide de Risc (RRA) (…) virusurile se modifică constant prin mutaţii, iar variaţii ale virusului SARS-CoV-2, datorită evoluţiei şi proceselor de adaptare, au fost observate în întreaga lume. Însă, în timp ce majoritatea mutaţiilor emergente nu vor avea un impact semnificativ asupra răspândirii virusului, unele mutaţii sau combinaţii de mutaţii îi pot oferi virusului un avantaj selectiv, cum ar fi transmisibilitatea crescută sau capacitatea de a se sustrage răspunsului imun al gazdei”, arată INSP.

Sursa citată menţionează cele 3 variante care produc îngrijorare în prezent:

- VOC 202012/01 (B.1.1.7) care a fost identificată pentru prima dată ca fiind îngrijorătoare în sudul Regatului Unit (Marea Britanie) în decembrie 2020, iar prima probă în care a putut fi identificată a fost confirmată cu COVID-19 în septembrie 2020;

- 501Y.V2 (B.1.351) care a fost identificată pentru prima dată în Africa de Sud, în decembrie 2020;

- P.1 identificată iniţial doar în Brazilia.

În RRA din 15 februarie 2021, ECDC atrăgea atenţia că datorită transmisibilităţii crescute, dovezilor de severitate crescută şi potenţialului ca vaccinurile existente anti-COVID-19 autorizate să fie parţial sau semnificativ mai puţin eficace faţă de o variantă care ridică îngrijorare (VOC), combinată cu probabilitatea mare ca proporţia cazurilor cauzate de B.1.1.7 (şi posibil şi B.1.351 şi P.1) să crească, riscul asociat cu răspândirea în continuare a VOC-urilor SARS-CoV-2 în EU / EEA este în prezent evaluat ca fiind mare până la foarte mare pentru populaţia generală şi foarte mare pentru persoanele vulnerabile, că varianta B.1.1.7 pare a fi mai transmisibilă decât tulpinile care au predominat anterior în circulaţie şi poate provoca infecţii mai severe, precum şi asupra faptului că ridicarea prematură a măsurilor va duce la o creştere rapidă a ratelor de incidenţă, a numărului de cazuri severe şi a mortalităţii. Ca urmare a intrării în circulaţie, în România, a noii variante UK - Linia genetică B.1.1.7 (Varianta VOC_202012/01) şi a posibilităţii intrării în circulaţie şi a altor noi variante, devine evidentă necesitatea realizării de secvenţieri ale căror rezultate să fie comunicate DSP-urilor şi CNSCBT în timp cât mai scurt, în vederea declanşării rapide a investigaţiei epidemiologice”, au mai transmis specialiştii.

INSP precizează că au fost comunicate la CNSCBT 499 secvenţieri, dintre care 136 au fost confirmate cu VOC 202012/01 (linia genetică B.1.1.7).

Aceasta corespunde unei rate de confirmare de 27,3%. Până la data menţionată nu au fost detectate alte variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC)”, au precizat specialiştii.

Rezultatele secvenţierilor au fost transmise de 4 laboratoare, INCDMM Cantacuzino; INBI Bals; - MedLife; Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava (USV).

Cele 136 de cazuri confirmate cu varianta B.1.1.7 au provenit din următoarele judeţe: Argeş (2), mun.Bucureşti (80), Bihor (1), Brăila (1), Botoşani (4), Caraş-Severin (2), Cluj (9), Constanţa (1), Covasna (1), Galaţi (2), Giurgiu (1), Gorj (2), Hunedoara (1), Ilfov (5), Mureş (1), Prahova (1), Suceava (5), Timiş (11), Vâlcea (4), Vrancea (1), Vaslui (1).

”Faptul că pentru jumătate dintre judeţe, provenind din toate regiunile ţării, există evidenţe de existenţă a cazurilor confirmate cu varianta B.1.1.7, denotă o răspândire extinsă şi o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul ţării în viitorul apropiat”, se mai arată în raportul INSP.

Cele mai multe cazuri confirmate s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani. Marea majoritate a cazurilor (95,6%) au avut vârsta mai mare de 25 de ani, dar au fost înregistrate 2 cazuri cu vârsta sub 1 an, ambii copii provenind din focare familiale de COVID-19.

În urma anchetelor epidemiologice realizate, direcţiile de sănătate publică judeţene şi a mun. Bucureşti (DSP) nu au menţionat nicio legătură epidemiologică identificată pentru 77 de cazuri (57% ).

Călătoria în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a fost menţionată pentru numai 5 cazuri (4%). Patruzeci şi nouă de cazuri (36%) au avut contact cu cazuri confirmate cu noua variantă B.1.1.7 şi au fost parte componentă a unor focare familiale sau de colectivitate. Un caz a fost încadrat ca infecţie asociată asistenţei medicale (IAAM), locul probabil al transmiterii fiind spitalul”, au mai precizat specialiştii.

Pentru 2 cazuri contactul probabil a avut loc în familie, respectiv la locul de muncă (sursa probabilă nu fusese investigată prin secvenţiere). De la 2 cazuri nu au putut fi obţinute informaţii din cauza refuzului, respectiv a imposibilităţii contactării telefonice a persoanei.

Proporţia cea mai mare fiind a cazurilor la care nu a putut fi identificată nicio legătură epidemiologică, acest fapt denotă circulaţia deja intensă a variantei B.1.1.7 a SARS-CoV-2 în comunitate”, mai arată specialiştii.

ISNP: Tulpina britanică va cuprinde, cel mai probabil, întreg teritoriul României

În concluzie, INSP notează că ”varianta SARS-CoV-2 linia genetică B.1.1.7 circulă deja în jumătate din judeţele ţării şi există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat”.

Sunt necesare eforturi conjugate pentru realizarea secvenţierilor şi comunicarea rezultatelor la DSP şi CNSCBT cât mai curând după finalizarea investigaţiilor de laborator, în vederea realizării rapide a anchetelor epidemiologice şi a instituirii măsurilor necesare faţă de cazuri şi contacţi, având în vedere transmisibilitea crescută a acestei variante şi, conform ultimelor evidenţe sosite dn UK, severitatea mai mare a bolii pe care o generează la vârstnici”, se mai arată în raport.

Sursa: News.ro

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește și
Eveniment • pe 10.02.2021 la 16:47
Cinci noi cazuri de infectare cu tulpina britanică, în România. Toate au fost depistate la Botoșani
recomandari pe a1.ro
Cum arată fiica Adrianei Trandafir. Tânăra studiază în Olanda și este incredibil de frumoasă
Social • pe 03.02.2021 la 19:50
Foto
Numărul cazurilor de infectare cu noua mutaţie Covid creşte vertiginos în România

Top știri

Copii găsiți înfometaţi într-un TIR românesc, în Germania. Disperați, au tăiat prelata camionului, au scos mâinile şi au strigat după ajutor
1
Extern • pe 27.02 la 12:17

Șase copii, cu vârste între 10 și 16 ani, au fost găsiți înfometați și înghețați de frig, de poliția germană, într-un TIR românesc. S-a întâmplat joi seară, în Erfurt, după ce șoferul și-a parcat camionul într-un centru de transport marfă. Când a revenit la TIR, două ore mai târziu, românul a observat o fantă în prelata remorcii, iar prin ea ieșeau mâinile unor copii, care cereau ajutor.

PARTENERI
Îl recunoști? Așa arăta unul dintre foștii concurenți de la Chefi la cuțite în copilărie! / FOTO
spynews.ro
A fost prins! Diana Șoșoacă a primit vestea așteptată
gandul.ro
Șoc: Gigi Becali se retrage la mănăstire! Cum își pregătește fiicele și soția și când va face pasul
prosport.ro
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste ce a dat un țăran când își săpa liniștit grădina
redactia.ro
Horoscopul zilei de 1 martie 2021. Taurii trebuie să fie sinceri. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Hazal Filiz Küçükköse și-a sărbătorit ziua de naștere în Dubai. Actrița din Iarna Neagră a îmbrăcat ținute de mii de euro
tvhappy.ro
Motivul pentru care femeia care a provocat accidentul în care au murit două fetițe a fost lăsată să plece după audieri
libertatea.ro
Fiica lui Andrei Vochin despre relația cu Ilie Dumitrescu: „A fost o greșeală față de tatăl meu. L-a deranjat”
GSP
Ioana, cuvinte grele pentru Ilie Năstase! "Să ceară ajutor specializat! Nu vreau să ne ştie toată ţara"
as.ro
ULTIMELE ȘTIRI
CITEȘTE PE A1.ro
Studenta care a venit la Chefi la cutite cu iubitul ei cu 47 de ani mai în vârstă! I-a lăsat pe chefi fără cuvinte cu povestea ei
A1.RO
Gina Pistol are buzele injectate? Frumoasa prezentatoare le-a explicat fanilor de ce arată așa
A1.RO

TV

De Mărţişor, Observator 12-14 împlineşte 2 anişori
TV • ieri la 14:59

De Mărţişor, Observator 12-14 împlineşte 2 anişori

Începe primăvara, e Mărţişorul şi Observator 12-14 împlinește doi ani de când a intrat în casele voastre.