Antena Meniu Search
x

Video Adjunctul Poliției din Onești îl cunoștea pe autorul dublei crime, locuia la două blocuri distanță. Polițiștii explică intervenția

Reprezentanții Poliției Municipiului Onești prezintă primele concluzii ale verificărilor efectuate în urma dublei crime, din județul Bacău.

de Redactia Observator

la 02.03.2021, 14:49

Conferință de presă la sediul Poliției Municipale din Onești
Conferință de presă la sediul Poliției Municipale din Onești
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

"Încă de la început vă asigurăm că suntem determinați să clarificăm toate aspectele ce țin de acest eveniment. Cei care se fac vinovați de această tragedie vor răspunde legal. Ancheta a fost deja preluată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău", a declarat un oficial IGPR.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Directorul adjunct al Direcţiei de Investigaţii Criminale, Gheorghe Cristian, a prezentat pas cu pas intervenția în timpul incidentului de la Onești. Oficialul IGPR a declarat că adjunctul poliției din oraș a inițiat primele discuții cu bărbatul, având în vedere că îl cunoștea. Potrivit oamenilor legii, cei doi locuiau la 2 - 3 blocuri distanță.

"Primul apel sosit la dispecerat a fost efectuat la 11:47 de către un bărbat care are o problemă din cauza unui litigiu, amenințând că va folosi un cuțit. În momentul transferului apelului, s-a întrerupt.

Operatoarea a transferat apelul către colegii din teren. Primul echipaj a ajuns la 11:52, respectiv la 5 minute după sesizare. La ora 11:55, s-a dispus constituirea unei grupe operative, formată din 17 polițiști, printre care și un negociator. Totodată, la fața loclului s-a deplsat și adjunctul Poliției Municipiului Onești. Adjunctul a inițiat primele discuții cu bărbatul, având în vedere că îl cunoștea. 

Pe parcurs, adjunctul a încerca detensionarea situației. Ulterior, la fața locului a ajuns și șeful poliției municipale Onești. Negociatorul a ajuns la ora 13:53, fiind chemat de urgență la serviciu, fiind liber. La ora 14:01 a fost solicitat un echipaj ISU Bacău. La ora 14:38, cel în cauză, agresorul a reapelat 112 și a sesizat că are în locuință două persoane legate și a solicitat actul apartamentului sau 300.000 de euro. A spus că dacă aude vreo mișcare pe casa scării va trece la executarea celor doupă persoane".

Oficialii Poliţiei au menţionat că autorităţile nu au găsit un partener în familia agresorului, atunci când echipa de negociere a încercat să ia legătura cu soţia bărbatului aceasta anunţând că "îşi susţine soţul în toate demersurile sale".

"În continuare, în paralel, polițiștii au discutat cu soția autorului, care a declarat că își susține soțul în toate demersurile sale. La 16.39 a apelat din nou la 112, cerând să vorbească cu persoane mai importante, deoarece nu are nevoie de poliție. Acest apel s-a derulat pe parcursul a 12 minute și 52 de secunde, timp în care operatorul 112 a încercat să-l calmeze", a declarat directorul adjunct al Direcţiei de Investigaţii Criminale, Gheorghe Cristian. 

Negociatorul din cadrul Poliției Onești: În jurul orei 16.55 s-a produs un declic

După mai bine de cinci ore în care i-a ţinut sechestraţi pe cei doi muncitori, în atitudinea agresorului s-a produs "un declic”, susţin anchetatorii. Tot în acel moment una dintre victime a încercat să scape. Iniţial, forţele de intervenţie au folosit cartuşe de cauciuc care au lovit mâna agresorului, făcându-l să scape arma. 

"Intervenţia forţelor de ordine s-a realizat imediat ce zgomotul şi strigătele din apartamentul vizat au făcut să se înţeleagă că agresorul a trecut la fapte. Nu s-a ezitat niciun moment”, susţin reprezentanţii Poliţiei.

Ei explică faptul că de îndată ce şi-au dat seama că lucrurile devin violente în interiorul apartamentului, echipele de la faţa locului au început să spargă uşa cu un berbec, în paralel altă echipă intrând pe o fereastră.

Agentul șef Ștefănuț Moraru, negociatorul în cazul de la Onești, a declarat că "în jurul orei 16.55 s-a produs un declic, chiar dacă situația era sub control".

"Am urmărit detensionarea situației. În jurul orei 16.55 s-a produs un declic, chiar dacă situația era sub control. Am observat mișcarea agresorului și a unui ostatic în interior, am auzit țipete, am avut indicii că acolo avusese loc o agresiune.

Una dintre victime a încercat să îl atace pe agresor, moment în care acesta și-a schimbat comportamentul, lovind în stânga și în dreapta. Forțele de ordine au intervenit imediat ce s-a tras concluzia, din zgomote, că agresorul a trecut la fapte. Pe durata negocierii s-a constatat o relaxare, dar din cauza intervenției uneia dintre victime, care l-a lovit cu piciorul pe agresor, acesta a devenit violent".

Autorul dublei crime avea patru condamnări

Oficialii Poliţiei Române mai precizează că bărbatul care a ucis avea patru condamnări, în anii 1987, 1991, 1993 şi 2010. Ultima condamnare a fost primită în Italia, pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice sau a stupefiantelor. Cu toate acestea, oficialii Poliţiei afirmă că nu au avut indicii, nici din trecutul infracţional al acestuia, nici din partea medicilor, care să arate că bărbatul ar fi putut trece la faptele violente. 

"Nu ne-a atestat un comportament violent. Verificările care s-au făcut la familie, în mediile frecventate, nu spuneau nimic că el ar putea avea un declic, sau o explozie, între ghilimele, ca să facă acest gest. La un moment dat fusese adus într-un punct favorabil poliţiştilor şi favorabil situaţiei în sine, pentru că acceptase să intre în contact cu noi, părerea mea, că la momentul dinaintea incidentului prin care el a trecut la violenţe nu ne-a spus nimic în acest sens, că ar putea să aibă aşa ceva”, au afirmat sursele citate. 

Reprezentatul IGPR a precizat că au fost făcute verificări şi medicale, dar "nimic nu ne-a condus la concluzia că la un moment dat el ar putea să se exteriorizeze aşa". Acesta a mai menționat că soţia bărbatului "i-a transmis că face bine ceea ce face", motiv pentru care pe numele ei anchetatorii au formulat o propunere de arestare preventivă.

Poliţiştii au explicat totodată şi că la folosirea lunetiştilor sau a grenadelor ori a altor astfel de mijloace de intervenţie trebuie luate în calcul toate elementele situaţiei.

"Timpul care ar fi costat această pătrundere prin efracţie ar fi fost prea lung şi riscai nişte chestii care puteau să degenereze motiv pentru care a trebuit să-l aducem pe individ într-o stare în care să poată dialoga”, a explicat unul dintre reprezentanţii Poliţiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Adjunctul Poliției din Onești îl cunoștea pe autorul dublei crime, locuia la două blocuri distanță. Polițiștii explică intervenția