Antena Meniu Search
x

Ministrul Justiţiei: 'Voi veni în faţa Guvernului cu nişte acte coerente, care să respecte consultarea publică'

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat, luni, că va veni în faţa Guvernului 'cu nişte acte coerente' privind legislaţia penală, care 'să respecte consultarea publică'.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat, luni, că va veni în faţa Guvernului 'cu nişte acte coerente' privind legislaţia penală, care 'să respecte consultarea publică'.

Întrebat la finalul dezbaterii publice organizate la Ministerul Justiţiei cum îi răspunde preşedintelui Klaus Iohannis care a cerut Executivului să abandoneze demersurile privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, ministrul Florin Iordache a răspuns: 'Voi veni în faţa Guvernului cu nişte acte coerente, care să respecte consultarea publică'.

Iordache a afirmat că va ţine cont de observaţiile care au rezultat în urma consultării publice.

'Pentru cele două proiecte de acte normative am primit peste 3.000 de solicitări de la persoane fizice sau asociaţii. (...) Vom analiza toate propunerile care au fost făcute', a spus el.

Pe acelaşi subiect

Ministrul a adăugat că proiectul care vizează graţierea 'nu se adresează unor persoane'.

'Încercăm să redresăm anumite condiţii care există în acest moment în penitenciarele româneşti şi nu putem nega acest lucru. Clar nu se adresează criminalilor, violatorilor, celor care sunt acuzaţi de fapte de corupţie şi principiul cel mai important (...) pe care îl vom respecta este cel care vizează recuperarea prejudiciului', a explicat Iordache.

În privinţa proiectului referitor la modificarea Codurilor penale, Florin Iordache a spus că s-a ţinut cont de recomandările Curţii Constituţionale.

'Dacă acum un an de zile fosta conducere a ministerului a putut veni să repare, prin ordonanţă, 60 de modificări pe care le-a precizat Curtea Constituţională, noi acum încercăm să remediem şase prevederi, pe care Curtea Constituţională ni le-a impus de un an. Era treaba Parlamentului să remedieze acest lucru, nu l-a făcut şi atunci am considerat noi că printr-un proiect legislativ putem remedia acest lucru. (...) Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a mai găsit încă şase articole şi aşteptăm motivarea Curţii Constituţionale şi pentru aceste articole, pentru ca şi acestea să poată fi făcute să fie constituţionale', a precizat Iordache.

Ministrul Justiţiei a afirmat că îşi doreşte legi clare şi coerente.

'Ne dorim nişte legi clare, nişte legi coerente, nişte legi pe care fiecare cetăţean, dacă are sau nu are pregătire juridică, să le poată respecta. De fapt ăsta este mandatul cu care am venit eu aici, să repar toate acele lucruri care nu sunt în concordanţă cu o legislaţie clară, modernă şi europeană', a declarat Iordache.

El a reiterat că niciun politician nu va beneficia de graţiere.

'În sală am răspuns foarte clar că nu. (...) Actele normative nu se fac pentru politicieni, se fac pentru a rezolva politica penală a statului. Nu am avut în vedere şi nu am în vedere o anumită persoană. (...) Am vizitat şi voi vizita în perioada următoare o serie de penitenciare, fără a viza sau a vizita o anumită persoană. (...) Actele normative nu vizează persoane sau politicieni', a susţinut Iordache.

Întrebat dacă preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut înainte să îl propună în funcţia de ministru al Justiţiei să reglementeze aceste lucruri, Iordache a răspuns: 'Cu siguranţă, nu'.

sursa: Agerpres

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » Ministrul Justiţiei: 'Voi veni în faţa Guvernului cu nişte acte coerente, care să respecte consultarea publică'