Antena Meniu Search
x

Izoletele au dispărut din peisajul COVID-19. „Imaginaţi-vă cum transportam un pacient de 120 - 130 de kg”

Izoletele au dispărut din peisajul COVID-19, la cinci luni de la debutul pandemiei de coronavirus la noi în țară, deși devenise un simbol al luptei împotriva acestui virus despre care știam atât de puține lucruri la acea vreme.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 30.07.2020, 10:11

Izoletele au dispărut din peisajul COVID-19. „Imaginaţi-vă cum transportam un pacient de 120 - 130 de kg”
Izoletele au dispărut din peisajul COVID-19. „Imaginaţi-vă cum transportam un pacient de 120 - 130 de kg” - Mediafax Foto / Dani Amariei via Hepta
  • Asistenții și brancardierii s-au plâns că le este greu să care pe brațe pacienții închiși în izoletă.
  • Acum, pacienţii sunt transportaţi până la ambulanţă pe propriile picioare.

Raed Arafat a declarat că transportul cu izoleta nu mai este obligatoriu, deoarece sunt prea puţine în raport cu numărul tot mai mare de cazuri apărute în ultima perioadă.

În realitate, izoleta a fost scoasă din uz încă din aprilie după ce asistenții și brancardierii s-au plâns că le este greu să care pe brațe pacienții închiși în izoletă.  

Un angajat de la ISU Timiş a declarat, pentru Mediafax, sub protecţia anonimatului, că în unele cazuri se rugau de vecini să îi ajute să coboare pacienţii de la etajul patru.

”Imaginaţi-vă cum transportam un pacient cu o greutate de 120 – 130 de kg cu izoleta pe scările unui bloc. Ne rugăm de vecini să ne ajute, însă fiind vorba de pacienţi suspecţi de coronavirus nimeni nu voia să ne ajute”, spune angajatul ISU Timiş.

Pe timpul transportului, în funcţie de decizia medicală, se poate folosi şi izoleta, a adăugat sursa citată.

Acum, pacienţii sunt transportaţi până la ambulanţă pe propriile picioare. Personalul medical este echipat cu combinezon de protecţie, mască şi ochelari, iar la finalizarea transportului, autospecialele intră în garaj pentru a fi dezinfectate.

„Eu cred că niciunde nu s-a greşit. La început, aţi văzut că peste tot în lume era această metodă de a se transporta, cu izoleta, pentru că lumea era foarte speriată de contagiozitatea acestei boli. Între timp, s-a descoperit mai exact când eşti contagios, în ce condiţii, se consideră că dacă ai distanţare socială de 2 metri pe o perioadă de 15 minute abia după aceea devii contagios. Izoleta nu este un instrument foarte plăcut: stai ca într-un coşciug şi foarte multă lume a fost traumatizată de acest mod de a transporta”, a declarat dr. Virgil Musta, şef secţie Boli Infecţioase Spitalul Victor Babeş din Timişoara.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Izoletele au dispărut din peisajul COVID-19. „Imaginaţi-vă cum transportam un pacient de 120 - 130 de kg”