Antena Meniu Search
x

Video Julian Assange a părăsit Marea Britanie, după ce a ajuns la o înţelegere cu autorităţile. Fondatorul Wikileaks a fost închis cinci ani de zile

Julian Assange a părăsit Marea Britanie după ce a ajuns la o înţelegere cu autorităţile. În vârstă de 52 de ani, el a acceptat să pledeze vinovat la la acuzaţiile penale care i-au fost aduse. Assange este fondatorul unei organizaţii care a dezvăluit informaţii despre războaiele din Irak şi Afganistan. Detaliile au pus în pericol viaţa a sute de persoane. Assange a petrecut ultimii cinci ani într-o închisoare britanică, de unde a luptat pentru extrădarea în Statele Unite.  

de Redactia Observator

la 25.06.2024 , 22:08

După o saga juridică de ani de zile, Wikileaks anunţă că fondatorul Julian Assange a părăsit Regatul Unit după ce a ajuns la o înţelegere cu autorităţile americane, în urma căreia acesta va pleda vinovat la acuzaţiile penale şi va fi eliberat, anunţă BBC.

Acuzat de conspiraţie

Assange, în vârstă de 52 de ani, a fost acuzat de conspiraţie pentru obţinerea şi divulgarea de informaţii privind apărarea naţională. De ani de zile, SUA susţin că fişierele Wikileaks - care au dezvăluit informaţii despre războaiele din Irak şi Afganistan - au pus vieţi în pericol. Acesta a petrecut ultimii cinci ani într-o închisoare britanică, de unde a luptat pentru extrădarea în SUA.

Vezi și

Potrivit CBS, partenerul BBC din SUA, Assange nu va petrece nicio perioadă în custodia SUA şi va primi credite pentru timpul petrecut încarcerat în Marea Britanie. Assange se va întoarce în Australia, potrivit unei scrisori din partea Departamentului de Justiţie.

Pe acelaşi subiect

Pe X, platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter, Wikileaks a declarat că Assange a părăsit închisoarea Belmarsh mai devreme marţi, după 1 901 zile petrecute într-o celulă mică. El a fost apoi "eliberat pe aeroportul Stanstead în cursul după-amiezii, unde s-a îmbarcat într-un avion şi a părăsit Marea Britanie" pentru a se întoarce în Australia, se adaugă în declaraţie.

Imaginile video distribuite online de Wikileaks par să îl arate pe Assange, îmbrăcat în blugi şi cămaşă albastră, fiind condus la Stanstead înainte de a se îmbarca într-un avion. BBC nu a fost în măsură să verifice independent înregistrarea video.

Soţia sa, Stella Assange, a transmis pe Twitter mulţumiri susţinătorilor săi "care s-au mobilizat ani şi ani pentru ca acest lucru să devină realitate".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
V-aţi gândit să renunţaţi la maşină din cauza scumpirilor repetate la pompă?
Observator » Evenimente » Julian Assange a părăsit Marea Britanie, după ce a ajuns la o înţelegere cu autorităţile. Fondatorul Wikileaks a fost închis cinci ani de zile