Extrădarea lui Julian Assange în SUA ar putea fi decisă luni. Ce le-au promis britanicilor autoritățile americane
Decizia finală privind extrădarea lui Julian Assange în SUA ar putea fi luată luni la Înalta Curte din Londra. Instanța britanică va analiza angajamentele luate de autoritățile americane privitoare la tratamentul pe care fondatorul WikiLeaks îl va primi în SUA, transmite Mediafax.

Un tribunal britanic ar putea decide luni dacă fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, poate fi extrădat în Statele Unite ale Americii, potrivit Reuters. Decizia este importantă deoarece reprezintă punctul culminant al unei lupte legale de circa 13 ani.
Doi judecători de la Înalta Curte din Londra vor hotărî dacă pot fi acceptate asigurările americane. Autoritățile din SUA au promis că Assange, în vârstă de 52 de ani, nu se va confrunta cu pedeapsa cu moartea și se va putea baza pe dreptul la libertatea de exprimare conform Primului Amendament, în cazul unui proces american de spionaj.
Dacă englezii vor decide în favoarea americanilor, Julian Assange ar putea fi trimis în SUA în 24 de ore de la pronunțarea deciziei. Totuși, experții susțin că orice se poate întâmpla și că judecătorii britanici ar putea decide să nu-l extrădeze sau să solicite noi proceduri.
WikiLeaks a publicat sute de mii de documente secrete americane cu privire la războaiele din Afganistan și Irak
- Guvernul britanic aprobă extrădarea lui Julian Assange în SUA. Riscă să fie condamnat la 175 de ani de închisoare
- Assange a suferit un mini-accident vascular cerebral în prima zi a apelului la Înalta Curte: "Aşa se întâmplă...
- Cum a vrut CIA să se răzbune după cea mai gravă scurgere de informaţii secrete din istorie. Plănuia răpirea...
- Putin cheamă 160.000 de ruși în armată. Cea mai mare campanie de recrutare din ultimii 14 ani
- Virginia Giuffre, femeia care l-a acuzat pe prințul Andrew de agresiune sexuală, a anunțat că mai are 4 zile de...
WikiLeaks a publicat sute de mii de documente militare americane clasificate cu privire la războaiele Washingtonului din Afganistan și Irak. A fost considerată cea mai mare breșă de securitate din istoria militară a SUA.
Autoritățile americane vor să-l judece pe Assange, născut în Australia, pentru 18 acuzații, aproape toate conform legii de spionaj, spunând că acțiunile sale legate de WikiLeaks au afectat securitatea națională și au pus în pericol viața agenților.
Assange a fost arestat pentru prima dată în Marea Britanie în 2010, în baza unui mandat suedez pentru acuzații de infracțiuni sexuale. Ulterior, s-a renunțat la acele acuzații. De atunci, el a mai fost în arest la domiciliu și apoi s-a refugiat timp de șapte ani în ambasada Ecuadorului din Londra. Din 2019, el este închis la închisoarea de maximă securitate Belmarsh, așteptând decizia privind extrădarea sa.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰