Antena Meniu Search
x

Ludovic Orban pregătește demiterea prefectului Capitalei. Surse: Berbeceanu, posibil succesor

Ludovic Orban pregătește demiterea prefectului Capitalei, Gheorghe Cojanu, acest lucru urmând să fie discutat în următoarea ședință de Guvern. Surse guvernamentale au declarat în urmă cu puţin timp pentru Observator că prefectul va fi înlocuit cu Traian Berbeceanu, consilier al ministrului de Interne.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 19.10.2020, 22:42

Părinții, cu gândul la școală. Prefectul, ocupat cu shopping Vezi și
  • Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, ar putea rămâne fără funcție după ce a arătat că nu cunoaște situația la zi a epidemiei de coronavirus în București.
  • Surse guvernamentale au declarat pentru Observator că prefectul va fi înlocuit cu Traian Berbeceanu, consilier al ministrului de Interne.

Duminică, ora 13.00. La finalul unei săptămâni în care autorităţile au întors cifrele pe toate părţile ca să evite măsuri dure, buletinul zilnic arată că Bucureştiul are, pentru prima dată de la debutul pandemiei, peste 3 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile. Legea spune clar: urmează închiderea şcolilor. Numai că cele două personaje cheie care trebuie să ia decizii rapide şi să protejeze elevii sunt total depăşite de situaţie. Ministrul Educaţiei pasează rapid responsabilitatea către prefect. Acesta declarase marţi că nu se închide şcoala aşa, cu una, cu două şi stabilea, nu se ştie după ce calcule, limita de la care se trece în scenariul roşu.

Orele trec iar părinţilor şi elevilor nu li se spune nimic. Duminica e închis la stat, după cum au aflat reporterii Observator când au vrut lămuri de la prefect, care este şi şef al Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă.

Se face ora 23.00, când prefectul iese la rampă în sfârşit, dar cu declaraţii. Nici aproape de miezul nopţii, nu ştie că în Capitală au fost 770 de îmbolnăviri în numai 24 de ore.

Luni, ora 8.00 dimineaţa. Mulţi din cei 250.000 de copii preşcolari şi şcolari merg la cursuri, deşi ar fi trebuit să stea deja acasă. Ministrul Educaţiei dă detalii tehnice despre cine consemnează, cine propune şi cine decide suspendarea fizică a cursurilor.

Patru ore mai târziu şi premierul consideră că s-a procedat normal.

Ludovic Orban, premier: Nu ştiu ce declaraţii s-au dat. Eu am comunicat cu prefectul, iar prefectul m-a informat că a convocat CMSU. Nu în 48 de ore, ci în 27 de ore. Acum stăm şi numărăm în cât timp?

Ulterior însă acesta s-ar fi răzgândit, mai ales după ce Klaus Iohannis a declarat că atitudinea prefectului nu poate să rămână fără urmări.

„Premierul a decis să-l demită pe prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu la următoarea ședință de Guvern”, au declarat surse guvernamentale pentru Observator.

Citește și:

Numele lui Traian Berbeceanu, șeful de cabinet al ministrului de Interne, Marcel Vela, este vehiculat pentru a prelua funcția de prefect al municipiului București.

Întrebat cum comentează faptul că Gheorghe Cojanu a motivat că nu știe situația pentru că a fost la cumpărături, Orban a spus că nu a urmărit declarațiile prefectului, dar se face evaluarea fiecărui prefect.

„Nu am urmărit declarațiile domnului prefect dar noi facem o evaluare a fiecărui prefect. Facem o evaluare, când vom avea o decizie de comunicat o vom comunica”, a răspuns Orban.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Ludovic Orban pregătește demiterea prefectului Capitalei. Surse: Berbeceanu, posibil succesor