Klaus Iohannis: Atitudinea prefectului Capitalei și modul în care a reacționat, inacceptabile
Klaus Iohannis a criticat, luni, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni, lipsa de reacție a prefectului Capitalei în ziua în care Bucureștiul a intrat în scenariul roșu, ceea ce înseamnă că transmiterea comunitară este puternică.
- Klaus Iohannis a spus că scenariul roșu era previzibil în București, prin urmare autoritățile locale ar fi trebuit să facă informări din timp cu privire la acest lucru.
- Cu privire la lipsa tabletelor pentru elevi, Klaus Iohannis a spus că „noi vorbim de o catastrofă, nu de niște detalii administrative”.
Conferința de presă a președintelui vine la câteva ore după participarea lui Klaus Iohannis la videconferința Summitul Virtual și Forumul Web al Inițiativei celor Trei Mări.
Principalele declarații ale președintelui Iohannis:
- Am participat azi la Summitul Inițiativei celor 3 Mări, organizat de Estonia în format videoconferință. Obiectivul principal al României sunt proiectele strategice de interconectare, primul proiect fiind poriectul BRUA – faza 1 și trecerea la faza 2.
-În transporturi, am subliniat importanța deosebită a căii ferate care leagă porturile Gdansk și Constanța, precum și a traseului rutier Via Carpathia.
- Vreau să mă refer și la situația epidemiologică. Din nefericire, așa cum se întâmplă peste tot în Europa, ne confruntăm cu o creștere accentuată a infectării cu coronavirus. Capitala a depăsit acel indice de 3 la mia la locuitori. Odată depășit acest prag este evidentă necesitatea instituirii de noi măsuri restrictive.
- Guvernul a stabilit procedura, dar autoritățile locale sunt cele care au responsabilitatea de a le implementa. E de neînțeles deși am văzut zilnic creșterea numărului de cazuri, la nivelul Capitalei nu a fost un plan coerent, comunicat clar, astfel încât populația să fie pregătită.
- Atitudinea prefectului Capitalei și modul în care a reacționat sunt inacceptabile și nu trebuie să rămână fără urmări.
- Presiunea pe spitale și pe secțiile ATI a crescut la cote uriașe și acest lucru nu mai poate continua. Trebuie să acționăm acum decisiv pentru a reduce povara de pe umerii sistemului medical. În primăvara acestui an, prin eforturi mari și sacrificii am reușit să reducem masiv curba infectărilor. Sunt convins că putem face din nou acest lucru împreună.
Întrebare: Ar trebui ca și în București să se impună rămânerea oamenilor în case sau închiderea restaurantelor?
Klaus Iohannis: Situația impune măsuri suplimentare în București. Evident că dacă nu se oprește pandemia, atunci experții vor veni cu recomandări suplimentare dar acum aceste măsuri care au fost decise sunt cele necesare
Întrebare: Ce se va întâmpla cu alegerile parlamentare? Marcel Ciolacu anunța că dorește ca partidele să fie chemate la consultări la Cotroceni
Klaus Iohannis: Alegerile au fost stabilite conform legii și vor avea loc în 6 decembrie.
Întrebare: Situația din învățământ, dvs ca profesor și sot de cadru didactic, mai rezistați haosului din situația actuala?
Klaus Iohannis: E o situație nemaintâlnită. E clar că s-au luat măsuri bune, dar s-au făcut și erori. Și autoritățile și eu toți învățăm din mers. În majoritatea scolilor totul funcționază ok.
Întrebare: E posibil ca medici din alte țări să vină în România să ajute medicii noștri?
Klaus Iohannis: Eu cred că medicii români sunt foarte buni și până acum au făcut față foarte foarte bine. Avem chiar acum o promoție de medici tineri interesați să intre în prima linie. În viitorul apropiat vom avea si o linie de medici tineri care se vor implica în secțiile covid. Putem să gestionăm situația în continuare.
Întrebare: De ce nu s-a impus purtarea măștii în spații deschise mai devreme?
Klaus Iohannis: Fiindcă aceasta a fost recomandarea specialiștilor.
Întrebare: Cine se face vinovat pentru lipsurile din scoli?
Klaus Iohannis: Lucrurile se vor rezolva. Această pandemie ne-a luat total pe nepregătite. Când a apărut la noi pandemia, rezervele României în acest domeniu au fost zero, așa le-a lăsat guvernul PSD. De atunci gestionăm pandemia și toate domeniile unde ar fi trebuit să existe o rezervă. În învățământ s-a început destul de devreme cu procedurile de achiziții, din varii motive lucrurile nu au fost duse la final dar se vor rezolva.
Întrebare: Premierul a declarat că principala cauză a creșterii numărului de infectări cu Covid sunt petrecerile. Sunteți de acord că aceasta este cauza? Dacă da, ce ați spus premierului când ați văzut știrea că doi deputați PNL s-au infectat cu Covid dupa ce au participat la o nuntă cu 700 de persoane?
Klaus Iohannis: Cu siguranță, aceste petreceri au contribuit semnificativ la răspândirea bolii.
Întrebare: Despre reforma CCR în contextul legii privind alegerea unei date pentru alegerile parlamentare.
Klaus Iohannis: Cu sigranță, acum trebuie să ne ocupăm prima data de legile justiției care trebuie reparate. Asta e etapa în care ne aflăm acum. Dar am putut vedea toți că e nevoie de o modernizare a Constituției. Am avut situații fără soluții constituționale – vă amintesc doar problema anticipatelor. Cu siguranță, când Constituția va fi modernizată, e nevoie și o modernizare a capitolului referitor la CCR.
Întrebare: Guvernul a făcut propuneri pentru conducerea Romgaz și a numit oameni care nu au legătură cu domeniul energiei. Cum comentați?
Klaus Iohannis: Mă voi informa la guvern și veți primi un răspuns prin biroul de presă
Întrebare: România riscă să pierdem bani europeni dacă se majorează pensiile cu 40%?
Klaus Iohannis: Da, riscul există. Toată lumea se așteaptă de la România la măsuri care sunt precaute. Se așteaptă la o acțiune bugetară responsabilă. DIn păcate, criza economică e un fapt, consumul a scăzut. Anumite cheltuieli trebuie făcute, însă multe cheltuieli pot fi amânate până situația se îmbunătățește. Dacă nu va fi așa, cu siguranță vom intra într-o procedură specială care implică un rating în scădere.
Întrebare: Informare din timp când sunt necesare restricții. Legea actuală prevede un termen de 48 de ore. Ar trebui să se reunească imediat?
Klaus Iohannis: E vorba de câteva zile. A fost foarte ușor de prevăzut că Bucureștiul va itnra în scenariul 3. În detaliu, sigur, trebuie așteptat calculul. Însă a fost evident că nr de infectări va crește. Și atunci autoritățile locale aveau obligația să meargă la o conf de presă și să explice. Dragi români, e posibil într-o săptămâna să intram in scenariul 3. Atunci vom purta mască și elevii vor sta acasă. Deci, pregătiți-vă în sensul asta. Nimic ultra stiintific, ci comunicari de bun simț. Nu toată lumea stă în mod natural cu ochii în TV să urmărească care e rata în fiecare zi. Dar au dreptul să fie informați din timp când se pregătesc și e probabil să se ia măsuri care efectiv le afectează viața.
Întrebare: Evenimentele de la Iași ar putea fi parte a unui război hibrid? Unde au greșit autoritățile statului?
Klaus Iohannis: Nu cred că face parte dintr-un război hibrid, toți trebuiau să participe în condițiile stabilite de guvern, cu mască, cu distanțare, iar autoritățile trebuie să impună respectarea măsurilor iar cine nu respectă va fi amendat. Dacă au fost punctual alte abordări atunci sunt persoane care vor trebuie trase la răspundere.
Întrebare: Nicio infecție nosocomială la decesele Covid raportate de DSP. Guvernul raportează mai puține infecții nosocomiale decât guvernul Ponta.
Klaus Iohannis: Despre infecțiile nosocomiale voi cere o informare la MS. Mi se pare cel puțin ciudat, în condițiile în care s-au luat măsuri de îmbunătățire, dar de la ce am avut la zero e cale lungă și voi cere o explicație pentru asta.
Întrebare: Despre solicitarea Franței privind limitarea dependenței de armamentul american.
Klaus Iohannis: România are un parteneriat strategic foarte puternic cu SUA. România alocă 2% din PIB pentru apărare. Da, sunt actori în Europa care doresc să se construiască o strategie a UE și sunt perfect de acord, e un lucru bun, dar abordările europene și NATO trebuie să se completeze reciproc, nu să se înlocuiască. Pentru mine, primul și cel mai important lucru este siguranța României.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰