Ludovic Orban: Azi va fi declarată starea de alertă. Îmi asum conducerea Comitetului pentru Situații de Urgență (Video)
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va declara joi starea de alertă, a afirmat premierul Ludovic Orban, în debutul ședinței de Guvern.
- Ludovic Orban a anunțat că devine șef al Comitetului Special pentru Situații de Urgență.
- Declararea stării de alertă se va face în baza OUG 21, nu în baza legii adoptate ieri de Parlament.
Ludovic Orban a precizat că în ședință va fi adoptată o Ordonanță de Urgență prin care se pune șef al Comitetului Special pentru Situații de Urgență.
"Astăzi, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va declara starea de alertă în cadrul situaţiei de urgenţă provocată de epidemia de coronavirus. Tot astăzi, odată cu declararea stării de alertă, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viaţa şi sănătatea românilor. Aceste măsuri vor avea caracter de obligativitate şi vor fi stabilite în baza OUG 21 care reglementează situaţiile de urgenţă", a declarat Ludovic Orban, joi, în cadrul şedinţei de Guvern.
Declararea stării de alertă se va face în baza OUG 21 și nu în baza legii adoptate ieri de Parlament, care intră în vigoare abia la începutul săptămânii viitoare.
”Vă anunţ că împreună am luat decizia de a întări autoritatea CNSSU să modificăm OUG 21 şi să îmi asum în calitate de premier conducerea CNSSU, secondat de 3 vicepreşedinţi, Marcel Vela, Ştefan Ion, Raed Arafat. Vă solicit o mobilizare pentru a face faţă trecerii de la Starea de Urgenţă la Starea de Alertă. În calitate de miniştri va trebui să giraţi cu maximă responsabilitate punerea în practică a măsurilor”, a mai anunțat Ludovic Orban.
Ce putem şi ce nu putem face în starea de alertă
După ce se ridică starea de urgenţă, se instalează starea de alertă, care va dura 30 de zile. Dar poate fi şi prelungită. Urmează o perioadă de relaxare a restricţiilor. Nu vom mai fi nevoiţi să justificăm deplasările în interiorul localităţilor.
De acum, va fi potolit şi dorul de ieşit la terase. Vom putea să bem cafeaua cu prietenii în oraş, dar nu vom mai sta umăr lângă umăr, ca pe vremuri. La mese, se va respecta regula distanţării sociale.
Ne este permis să mergem şi la cinematograf sau la biserică. Însă nici aici nu avem voie să stăm unii lângă alţii. Spaţii mai mici de 15.000 de metri pătraţi Se vor redeschide şi centrele comerciale.
Cu o condiţie însă: să aibă o suprafaţă mai mică de 15.000 de metri pătraţi. Evenimente cu peste 1.000 de persoane De asemenea, se pot organiza evenimente în aer liber, dar nu cu mai mult de 1.000 de participanţi.
Trebuie însă să ştiţi că în toate spaţiile închise, dar şi în mijloacele de transport în comun, e musai să purtaţi mască de protecţie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰