Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ce putem şi ce nu putem face în starea de alertă

Legea trecerii de la starea de urgenţă la starea de alertă a trecut şi de Camera Deputaţilor, după dezbateri maraton care s-au prelungit, ieri, până în noapte.

de Redactia Observator

la 14.05.2020 , 10:45

  • Starea de alertă va dura 30 de zile.
  • La mese se va respecta regula distanţării sociale.

Cererea PNL ca noile prevederi să fie aplicate de îndată ce legea va fi publicată în Monitorul Oficial a fost, însă, respinsă. Aşa că, starea de alertă va fi instaurată, cel mai devreme, luni, timp în care proiectul mai poate fi contestat la Curtea Constituţională. Ne este însă mai clar, acum, felul în care se va desfăşura viaţa noastră odată cu aplicarea măsurilor de relaxare.

După ce se ridică starea de urgenţă, se instalează starea de alertă, care va dura 30 de zile. Dar poate fi şi prelungită. Urmează o perioadă de relaxare a restricţiilor. Nu vom mai fi nevoiţi să justificăm deplasările în interiorul localităţilor.

Iar o altă veste vine să-i bucure la maximum pe cei mici.

Vezi și

De acum, va fi potolit şi dorul de ieşit la terase. Vom putea să bem cafeaua cu prietenii în oraş, dar nu vom mai sta umăr lângă umăr, ca pe vremuri. La mese, se va respecta regula distanţării sociale.

Ne este permis să mergem şi la cinematograf sau la biserică. Însă nici aici nu avem voie să stăm unii lângă alţii. Spaţii mai mici de 15.000 de metri pătraţi Se vor redeschide şi centrele comerciale.

Cu o condiţie însă: să aibă o suprafaţă mai mică de 15.000 de metri pătraţi.  Evenimente cu peste 1.000 de persoane De asemenea, se pot organiza evenimente în aer liber, dar nu cu mai mult de 1.000 de participanţi.

Ieşirea din izolare este aşteptată de români cu planurile deja făcute.

Trebuie însă să ştiţi că în toate spaţiile închise, dar şi în mijloacele de transport în comun, e musai să purtaţi mască de protecţie.

Cât despre deplasările în afara oraşelor deplasari in afara localitatii Acestea se vor face, în continuare, cu declaraţie scrisă în următoarele cazuri: dacă mergeţi pentru a acorda asistenţă medicală, să faceţi sport, inclusiv vânătoare sau pescuit ori să vă reparaţi automobilul. La fel şi pentru evenimente în familie.

Atenţie! Amenzi între 500 şi 15.000 de lei Dacă nu respectaţi regulile, impuse pe durata stării de alertă, veţi fi sancţionaţi cu amenzi care pornesc de la 500 de lei şi pot ajunge până la 15 mii de lei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Ştiri sociale » Ce putem şi ce nu putem face în starea de alertă